Tot sobre el cotxe elèctric: preu, comparació i càrrega

Segur que coneixes a alguna persona que condueix un cotxe elèctric. Repassem algunes dades: sabies que en el 2021 es van batre tots els rècords i es van vendre 6,75 milions d’unitats en tot el planeta? Això és més del doble que l’any anterior però, què passarà en el 2022? Sembla que cada vegada més conductors es passaran a la mobilitat sostenible perquè les vendes globals de vehicles a bateria han crescut un 120% només en el primer trimestre de 2022, segons dades d’EV Volumes.

Encara que no tinguis un cotxe elèctric ni t’estiguis plantejant comprar un a curt termini, sempre és interessant informar-se sobre aquest tema. Els seus avantatges, els seus preus o les seves maneres de càrrega són alguns dels assumptes que compartirem. Arrenquem!

Descobreix 8 avantatges del cotxe elèctric

Espanya té una mica més de 220.000 vehicles electrificats en les seves carreteres però l’objectiu del Govern, amb el Pla Nacional Integrat d’Energia i Clima, és arribar als 5 milions en 2030. Aquestes són els avantatges que ofereixen:

  • Zero emissions: et mous sense contaminar perquè no expulsen ni CO₂ ni òxids de nitrogen. No tenen ni tub d’escapament. Amb la crisi ambiental que estem vivint, aquest és un dels principals motius que està impulsant les seves vendes.
  • Beneficis fiscals: gràcies a l’etiqueta Zero de la Direcció General de Trànsit (DGT), estan lliures de pagar l’impost de matriculació. El descompte pot arribar a ser de 75 euros.
  • Menys cost de manteniment: com la seva mecànica és molt senzilla, s’avarien menys i són més assequibles. Gairebé no hi ha revisions de motor.
  • Aparquen gratis: en els estacionaments regulats de l’ÉSSER sense limitació horària.
  • Poden circular per carrils BUS VAO: fins i tot quan el conductor no va acompanyat.
  • En ciutats com Barcelona, els cotxes elèctrics poden recarregar les seves bateries en els punts de càrrega públics de manera gratuïta.
  • A Espanya ja hi ha més de 5.000 punts de recàrrega públics i aquesta xifra no deixa de créixer.
  • Et permeten gaudir d’una conducció silenciosa. Per a alguns conductors que passen temps en embussos cada dia, això és molt valuós.

Todo sobre el coche eléctrico: precio, comparación y carga

Com funciona un cotxe elèctric?

La mecànica d’aquests models és molt simple però no per això menys eficient. El més destacat és que no necessiten canvi de marxes i depenen d’una bateria per a funcionar. És com el cor del cotxe i marca la seva potència, autonomia i temps de càrrega.

Abans es col·locaven en el maleter i sota el capó, per a aprofitar fins al mínim buit, però ara estan entre els eixos, en el pis. A més, són més lleugeres i estan fetes de liti, com les d’un telèfon mòbil. Precisament, canviar una bateria és el que suposa una despesa més elevada, per sobre dels 5.000 euros, encara que els preus estan baixant.

A l’hora de conduir, tot és pràcticament igual que qualsevol altre cotxe així que si t’estàs traient el carnet però en futur portes un elèctric, no et preocupis per res.

Quantes maneres de càrrega per al cotxe elèctric hi ha?

Aquest és un dels aspectes tècnics més importants ja que condiciona el funcionament del vehicle. Encara que existeixen quatre maneres, a nivell domèstic sol es poden usar la manera 2 i la manera 3.

  • Manera 1: sense comunicació directa entre la presa i el cotxe elèctric. Ofereix una càrrega lenta i la potència màxima de càrrega és de 3,7 kW.
  • Manera 2: funciona com la primera manera però compta amb un cable que comunica el carregador amb el vehicle. Tots els cotxes elèctrics i híbrids endollables solen venir amb aquest cable. A més, si es detecta un error en la xarxa elèctrica la recàrrega es deté. La potència pot ser de fins a 3,7 kW.
  • Manera 3: És el que s’està fent més comú en les nostres llars. Va instal·lat contra una paret i inclou diversos sistemes de seguretat i comunicació. La potència no és superior a 7,4 kW encara que pot arribar a 43 kW en corrent altern.
  • Manera 4: típic en els punts de recàrrega públics. El cable s’incorpora en el punt de recàrrega, de manera que el conductor només ha de connectar-lo al costat del vehicle. Les recàrregues, que són a partir de 50 kW però poden arribar fins als 350 kW, són molt més ràpides.

També pot interessar-te llegir: Tècniques per a portar una conducció eficient

Todo sobre el coche eléctrico: precio, comparación y carga

Els preus dels 10 cotxes elèctrics més venuts

L’Associació Empresarial per al Desenvolupament i Impuls de la Mobilitat Elèctrica ha donat a conèixer quins han estat els models més comercialitzats en el que portem d’any:

Modelo coche eléctrico

Unidades vendidas (enero y febrero 2022)

Precio aproximado (versión más económica)

Kia E-Niro

457

20.550

Tesla Model 3

341

46.990

Hyundai Ioniq 5

203

35.310

Fiat 500 E

195

16.421

Kona Eléctrico

193

25.140

Mini Cooper SE

191

28.117

Kia EV6

179

32.500

Citroën Ë-C4

173

25.370

Peugeot E-2008

136

25.200

Mercedes-Benz EQA 250

131

51.634

Aquests preus s’obtenen incloent les ajudes que el Govern ofereix a través del Pla Moves III, un programa l’objectiu del qual és impulsar la venda de cotxes elèctrics ajudant als ciutadans econòmicament. Si estàs pensant a comprar un model, pot ser un bon moment ja que aquest pla et concedeix:

  • Fins a 7.000 euros si achatarras un automòbil de gasolina o dièsel de més de set anys per a després adquirir un elèctric.
  • 4.500 euros si no achatarras prèviament el vehicle.

I és que l’augment de les vendes a nivell mundial, també s’està notant a Espanya. En el que portem d’any, ja s’han fet 5.046 matriculacions de vehicles elèctrics i només al febrer, les vendes van créixer un 154% respecte al mateix mes de 2021 (Anfac, l’Associació Nacional de Fabricants d’Automòbils i Camions).

I a tu, t’agradaria conduir un cotxe elèctric? Si és un dels teus objectius, fes-te Starter i treu-te el carnet de cotxe per a complir-lo quant abans.

Aprofita les ofertes de RACC Autoescola clicant aquí!