Quantes errades es poden tenir en l’examen pràctic de conduir?

En presentar-te a l’examen de conduir pràctic has d’haver estudiat, practicat amb l’ajuda del teu professor de l’autoescola i romandre tranquil. Perquè, inevitablement, els nervis poden jugar-nos una mala passada i cometre més fallades en l’examen pràctic dels quals deuríem i, així, acabar per ser declarat NO apte i haver de tornar a pujar a examen.
A continuació t’expliquem quants fallades pots tenir per a poder aconseguir el teu permís de conduir. Arrenquem motors!

Cuántos fallos se pueden tener en el examen práctico de conducir

Quin tipus de errades es poden cometre?

La DGT estableix diferents tipus de fallades que un alumne pot cometre en presentar-se a l’examen pràctic de conduir. Aquests són:

Falta eliminatòria

La falta eliminatòria no dona marge quant a les fallades en l’examen pràctic, ja que amb una, l’examinador donarà per finalitzat l’examen qualificant com no APTE a l’alumne.
Una falta eliminatòria és tot aquell incompliment de les normes que suposi un perill per a la seguretat i integritat dels passatgers del vehicle i dels altres usuaris que circulen per la via.
Per exemple, no deixar distància de seguretat amb els vianants o ciclistes, no adaptar-se al ritme de la via per la qual se circula, excedir la velocitat permesa en més de 30 km, realitzar avançaments sense tenir la visibilitat necessària, circular en el sentit contrari al que indica la via, quan s’aparqui el vehicle en bateria i aquest sobresurti en més d’un metre la zona d’estacionament, no respectar la senyalització dels agents de circulació, no complir amb els senyals de reglamentació incorporades en un panell de senyalització variable, no respectar la parada en un semàfor en vermell…

Falta deficient

Les faltes deficients són tots aquells incompliments de les normes que dificultin, obstaculitzin o impedeixin la normal circulació de la resta d’usuaris, que afecti les distàncies de seguretat obligatòries o que no respectin els senyals de circulació però que no estiguin englobades dins de les faltes eliminatòries.
Alguns exemples de faltes deficients són: dur a terme una maniobra que dificulti la circulació, en reprendre la marxa obstaculitzar a un altre vehicle que tingui prioritat, no detenir-se en creuar un pas de vianants o un voral en el qual circulin persones o animals, augmentar la velocitat en intentar ser avançat, intentar avançar al cotxe davanter quan aquest hagi indicat la seva intenció de canviar de carril anteriorment, avançar amb lentitud obstaculitzant a la resta de vehicles, obligar al fet que la resta de vehicle hagin de modificar bruscament la seva trajectòria o velocitat, no facilitar la incorporació d’altres vehicles quan això sigui possible, excedir entre 20 i 30 km la velocitat permesa en la via per la qual se circula, no respectar les distàncies de seguretat amb la resta de vehicles…

Falta lleu

Són tots aquells incompliments de les normes de circulació que no estiguin englobades dins de les categories de deficients o eliminatòries. Com, per exemple, pujar-se a la vorada amb alguna de les rodes, iniciar la marxa sense desactivar el fre de mà, gratar en canviar de marxa, arrencada brusca, frenada brusca, que es cali el motor, no subjectar correctament el volant, no col·locar el seient i els retrovisors abans d’iniciar la marxa…

Potser t’interessa: Carnet C1, què puc conduir amb ell?

Quantes errades es poden fer en l’examen pràctic?

Ara que ja saps quins tipus de faltes hi ha, és el moment de conèixer quants fallades en l’examen pràctic es poden fer. L’examen pràctic compta amb 10 punts i com hem dit anteriorment, les faltes eliminatòries són, com el seu nom indica, eliminatòries. Així que amb només una l’examen serà suspès i et declararan NO APTE, per la qual cosa hauràs de tornar a presentar-te a examen. Per tant, una falta eliminatòria equival a 10 punts negatius.
Les faltes deficients equivalen a 5 punts, per la qual cosa amb 2 faltes deficients seràs declarat NO APTE, però cura, perquè si fas una deficient i, per exemple, 6 lleus, també suspendràs l’examen.
Finalment, les faltes lleus equivalen, cadascuna d’elles, a 1 punt negatiu, perquè fent 10 faltes lleus l’examinador et suspendrà però si combines faltes lleus amb deficients, també pots suspendre l’examen.

Així que, ja ho saps, si vols reduir al màxim les fallades en l’examen pràctic de conduir, deixa que t’ajudem a preparar-te adequadament en RACC Start i, d’aquesta manera, podràs presentar-te a l’examen amb la tranquil·litat de poder aprovar i circular correctament sense suposar cap risc ni per a tu ni per a ningú.

 

No et perdis la Guia completa sobre els permisos de cotxe i moto: tot el que n’has de saber