Quantes classes pràctiques de conduir són necessàries per a fer l’examen?

Presentar-se a l’examen pràctic és la culminació d’un procés d’estudi, pràctiques amb el vehicle, nervis i il·lusió per complir amb l’objectiu de poder aconseguir el permís de conduir. Però, per a poder arribar a aquest moment, cal passar per un examen teòric i moltes pràctiques al volant que et permetin presentar-te a examen amb la seguretat que ho faràs bé.
Un dubte que sorgeix sovint és la de no saber quantes pràctiques són obligatòries, així que, a continuació t’expliquem què diu la DGT sobre aquest tema.

T’interessa: 10 consells per a aprovar l’examen pràctic de conduir

Cuántas clases prácticas de conducir son necesarias para hacer el examen

Quantes pràctiques són obligatòries abans de presentar-se a l’examen?

Actualment, l’any 2022, no existeix un nombre mínim de classes pràctiques que siguin obligatòries per a poder presentar-se a l’examen de conduir. La DGT, en aquest aspecte, no es pronuncia, però en el Reial decret 1295/2003, de 17 d’octubre, pel qual s’aprova el Reglament regulador de les autoescoles particulars de conductors, en l’article 9 ‘Obligacions dels professors’, es dona per descomptat i s’exposa l’obligació que els professors han d’acompanyar als aspirants a conductor en les proves pràctiques i ensenyar-los a circular degudament per a així poder controlar, modificar i millorar les aptituds i comportaments d’aquests en la circulació en vies obertes.

Et pots presentar a examen sense haver fet ni una sola pràctica?

Sí, pots fer-ho. Però és una autèntica bogeria.
I és que, encara que et sàpigues de memòria tota la teòrica, una vegada et poses en circulació, les coses canvien. És quan estàs conduint quan entens el perquè de moltes de les coses que has estudiat, has de ser capaç de complir amb totes les normatives mentre estàs pendent de qualsevol imprevist que succeeixi. De controlar embragatge, fre, accelerador, canvi de marxes i, alhora, controlar també no entorpir ni causar un incident amb la resta d’usuaris. Respectar els senyals, els stop, els cedeixi el pas, les parades, l’arrencada, els miralls… I, tot això, vencent els nervis enfront del volant sense cap mena d’experiència ni professor que t’hagi donat la seguretat i les correccions necessàries perquè puguis fer-ho correctament i amb la màxima tranquil·litat.

Quantes classes són recomanables fer abans de pujar a examen?

Per tot l’explicat en l’apartat anterior, i encara que no existeixen un nombre obligatori de classes pràctiques per a poder presentar-se a l’examen de conduir, sí que existeix un consens entre els professors d’autoescola sobre aquest tema.
Malgrat que l’alumne pot fer les classes que vulgui i que consideri necessàries, es recomana fer entre 10 i 30 classes pràctiques per a poder guanyar confiança, seguretat i aconseguir un maneig òptim del vehicle en circulació.

A Espanya més del 70% d’aspirants a conductor suspenen en el primer intent d’examen pràctic de conduir. I això, segons els experts, és pel fet que no hi ha un nombre de classes pràctiques obligatòries que s’han de realitzar abans de pujar a examen. El cost de les classes pràctiques sol ser el detonant perquè els alumnes redueixin la quantitat que volen fer però, inevitablement, sol sortir-los encara més costós, ja que en suspendre l’examen entenen la necessitat de fer més classes i al final acaben pagant més que si les haguessin fet abans del primer intent.
En RACC autoescoles et recomanem que et deixis guiar pel teu professor, que és qui farà les classes amb tu i podrà valorar realment la destresa i seguretat que tens al volant. D’aquesta manera, ell serà qui pugui aconsellar-te amb total transparència si estàs preparat, o no, per a pujar a examen.