Distància de detenció: t’expliquem com calcular-la

La distància de detenció és prioritària perquè puguem evitar col·lidir amb altres vehicles o evitar tenir un accident amb imprevistos que puguin aparèixer en la carretera.

Per a poder calcular-la adequadament, s’han de tenir en compte altres conceptes bàsics com la distància de reacció i la distància de frenat.

A continuació, des de RACC Autoescola, et donarem les claus perquè puguis calcular la distància de detenció en tot moment.

Endavant, continua llegint i pren nota.

Què és la distància de detenció?

La distància de detenció és el tros de carretera que recorre el vehicle des del mateix moment en el qual el conductor detecta un imprevist o obstacle fins que es deté per complet la marxa.

En tota aquesta distància entren en joc la distància de reacció i la distància de frenat perquè, com hem dit, el conductor veu l’obstacle, decideix frenar, trepitja el fre i el vehicle es deté per complet.

T’interessa: Què és la zona d’incertesa?

Com es calculen la distància de reacció i la distància de frenat?

Per a poder calcular la distància de detecció, primer cal saber calcular la de reacció i frenat.

El temps de reacció, és a dir, el temps que triga el conductor a veure l’obstacle i decidir frenar, és d’aproximadament 1 segon.

Encara que el temps de reacció sigui de tot just un segon, no és el mateix que la distància de reacció, i per a calcular quina és la distància de reacció cal multiplicar la primera xifra de la velocitat a la qual s’està circulant per 3.

Per exemple, si un vehicle està circulant a 50 km/h, per a calcular la distància de reacció cal seguir la següent fórmula:

  • 5×3= 15

Per tant, la distància de reacció del vehicle haurà de ser com a mínim de 15 metres.

D’altra banda, per a poder calcular la distància de detenció també necessitem saber quina és la distància de frenat. És a dir, quant recorregut necessita fer el vehicle des del moment en el qual el conductor trepitja el fre fins que es comença a disminuir la velocitat.

Per exemple, un vehicle circula a 50 km/h i per a calcular quina és la distància de frenat es multiplica la primera xifra de la velocitat a la qual es va per 5. És a dir:

  • 5×5= 25

Per tant, la distància de frenat òptima seria, com a mínim, de 25 metres.

Com es calcula la distància de detecció?

Com hem dit anteriorment, per a calcular la distància de detecció cal conèixer quina és la distància mínima de reacció i de frenat.

Una vegada ja les coneixem, hem de sumar-les i, d’aquesta manera, podrem conèixer aproximadament quina és la distància de detenció necessària per al nostre vehicle en funció de la velocitat a la qual circulem.

És a dir, si la distància de reacció del nostre vehicle, que circula a 50km/h és de 15 metres, i la distància de frenat hem dit que era de 25 metres aproximadament, per a calcular la distància de detecció hem de dur a terme la següent fórmula:

  • 15+25= 40

Per tant, la distància de detenció que hem d’aplicar per a evitar riscos en la nostra conducció ha de ser, aproximadament, de 40 metres.

Encara que pugui semblar complicat, una vegada estàs circulant el càlcul es fa de forma gairebé inconscient i ràpida. Així que no perdis la calma i suma’t a RACC Autoescola per a aprendre a conduir perfectament.