Zona d’incertesa Què és? On se situa?

Conèixer a fons el que és la zona d’incertesa, on es troba i tots els aspectes relacionats amb ella serà crucial, no sols perquè obtinguis el teu permís de circulació, sinó també per a garantir la teva seguretat al volant i la d’altres vianants.

La zona d’incertesa és el mateix que la zona de risc?

No, tots dos conceptes, encara que guarden una certa relació, no fan referència al mateix. De seguida ho veuràs clar.

Zona d’incertesa

Qualsevol vianant o vehicle que circula per les vies té, per a la resta de conductors i vianants, un espai imaginari que és el que atorga temps de maniobrar en cas d’un moviment inesperat: una ensopegada, parada d’emergència, obrir una porta d’un vehicle sense mirar, que un vehicle surti sense visibilitat d’un aparcament, etc.

Si imagines un cotxe, pensa que per la part davantera, posterior i laterals està aquesta zona imaginària, perquè és on poden ocórrer aquests incidents.

Te interesarà també: asistencia en carretera per estar asegurat en qualsevol circumstància

Zona de risc

En la part davantera dels vehicles sempre hi ha una zona perillosa i és la que es diu zona de risc. Ho entendràs de manera simple com l’espai que és necessari perquè un cotxe es detingui, que no té a veure amb la distància de seguretat. Per la qual cosa és lògic deduir que, a quanta més velocitat anem, més augmentarà la zona de risc i viceversa.

Ara és probable que et preguntis, què té a veure el concepte de zona d’incertesa amb zona de risc

La zona d’incertesa s’enfoca en totes les àrees del cotxe i de la calçada, així com dels vianants. La zona de risc posa el focus en una de les zones d’incertesa més importants del vehicle: la davantera.

Zona de incertidumbre ¿Qué es? ¿Dónde se sitúa?

On està situada la zona d’incertesa?

Entrem en profunditat i de manera pràctica a veure on es troba la zona d’incertesa, que es refereix exactament a l’espai que voreja el cotxe, a altres conductors i vianants.

Podem comprendre-ho millor si imaginem a algun d’aquests subjectes o vehicles com si en els seus voltants hi hagués una esfera imaginària. Aquesta seria la que ens donaria el marge de reacció davant un moviment imprevist.

Hi ha un exemple que és bastant simple: si hi ha un vehicle estacionat davant i darrere d’un altre, sense deixar marge de seguretat, estaríem trencant les zones d’incertesa dedicades específicament a maniobres que puguin haver de fer-se d’una forma diferent i de manera inesperada en aquestes àrees. Per exemple, que se’ns cali el cotxe o que hàgim col·locat la marxa correcta en una situació així tindria repercussions evidents per als vehicles situats en totes dues parts.

No hi ha cap ésser viu que utilitzi les calçades que no tingui una zona d’incertesa i hem de respectar-la rigorosament perquè les conseqüències de no fer-ho podrien ser molt desastroses.

Una dada: una molt bona part dels accidents que es registren en carretera tenen molt a veure amb no guardar la distància corresponent de la zona d’incertesa quan se circula al costat d’altres vehicles.

Zona de incertidumbre ¿Qué es? ¿Dónde se sitúa?

Com puc controlar-la per a evitar incidents

El millor consell per a manejar bé la zona d’incertesa és la precaució. Això és, saber que en prendre els comandaments del volant pot passar qualsevol imprevist i estar preparats per a reaccionar a temps i adequadament davant ells, segons hem anat aprenent.

Sé generós atorgant a cada vianant o vehicle l’esfera imaginària que correspondria a la zona d’incertesa. Sobretot, recorda que a quanta més velocitat vagis, més àmplia serà la zona de risc i també el marge de reacció per a actuar si succeeix una cosa imprevista.

Recorda que si encara no tens el teu carnet de cotxe, pots treure-te’l amb nosaltres.