Quin és el temps de reacció d’un conductor?

El concepte de temps de reacció a vegades pot entendre’s malament, podent causar molts problemes. Ja sigui per a refrescar informació o perquè andes clavant els colzes per a obtenir el teu permís de conduir, aquí trobaràs tot el que necessites saber sobre el temps de reacció explicat de manera breu i senzilla.

Què s’entén per temps de reacció en la conducció?

Pot confondre’s amb la distància de seguretat, però encara que tinguin una certa relació no són el mateix: la distància de seguretat està pensada per a donar marge de reacció o temps de reacció al conductor per a evitar un accident.

El temps de reacció és el que passa des que el conductor adverteix un perill o situació fins que reacciona davant ell. És una qüestió de ‘estar despert’ més que de tècnica.

Com calcular el temps de reacció i frenat?

Calcular el temps de reacció dependrà, principalment, de tres coses.

  1. La distància de reacció: el trajecte que ha recorregut el cotxe des que es veu l’obstacle fins que es reacciona. Augmenta amb la velocitat.
  2. Distància de frenat: és la distància que recorre el cotxe des que pitges el fre fins que es deté del tot. Influeixen en ella no sols la velocitat, també l’estat dels frens, dels pneumàtics, suspensió, estat de la calçada, el pes total del vehicle, etc.
  3. Distància de detenció: s’obté en sumar la distància de reacció i frenat.

Quin és el temps de reacció mitjana?

El període mitjà que passa entre que un conductor s’adona d’un obstacle o perill fins que finalment reacciona és d’entre mig segon i un segon.

A això se suma que el temps de reacció es veu afectat per altres múltiples factors que fan que sigui pràcticament impossible calcular-ho a cada moment. Per això és tan important respectar la distància de seguretat i adequar-la en funció de les condicions de circulació.

El que sí que podem fer sobre aquest tema és conèixer quins són els aspectes que fan que el temps de reacció disminueixi.

¿Cuál es el tiempo de reacción de un conductor?

Quan el temps de reacció disminueix?

Anota bé aquestes dades perquè són els que et permetran mantenir el temps de reacció mínim possible, o almenys, el temps mitjà.

1 – Menjars abundants

Un ‘bon menjar’, d’aquestes que porten el seu primer plat, segon i postres, pot causar-nos endormiscament o problemes per a fer la digestió que disminueixin el nostre temps per a reaccionar davant un obstacle.

2 – Onades de calor

També la calor és enemiga de la conducció quan pot causar-nos sensació de fatiga.

3 – Edat

Generalment, a major edat, major és el temps necessari de reacció. No és una cosa insalvable, simplement hem d’augmentar la distància de seguretat per a adaptar-la.

Per a sentir-te segur, coneix la nostra assegurança d’assistència en carretera perquè estiguem amb tu allà on vagis

4 – Experiència com a conductor

Els anys i l’experiència que tinguis com a conductor juguen al teu favor. Com menys temps portis, més temps necessitaràs per a reaccionar davant un perill o obstacle.

5 – Somni o cansament

Aquest és un dels factors més importants a tenir en compte a l’hora d’agafar el cotxe. El cansament, la fatiga o el somni fan que els nostres reflexos disminueixin notablement, fins al punt fins i tot de poder arribar a quedar-nos adormits al volant. Cuidat!

¿Cuál es el tiempo de reacción de un conductor?

6 – Distraccions

Utilitza els sistemes de veu en el teu vehicle i en el mòbil. Les distraccions són una de les causes més freqüents d’accidents. Lògicament, fan gairebé impossible que hi hagi un temps de reacció adequat ja que l’obstacle es detecta molt tard.

7 – Estats anímics

Estar deprimits o estressats fa que passem temps pensant en els nostres problemes, fins i tot quan conduïm. El temps de reacció quan tenim el cap en un altre lloc augmenta notablement.

8 – Ús d’alcohol o drogues

No sols és il·legal, conduir sota l’efecte de l’alcohol o drogues és molt perillós, igual que conduir sota els efectes de medicaments contraindicats per a la conducció. Sobren raons per a entendre per què no hem de consumir-les, més enllà que redueixin o anul·lin la nostra capacitat de reacció.

¿Qué es el tiempo de reacción de un conductor?

Com millorar el temps de reacció

Si vols millorar el teu temps de reacció segueix aquests simples consells:

  1. Assegura’t d’un bon descans.
  2. Menja de manera completa, però lleugera abans de conduir, especialment durant trajectes llargs.
  3. Fes parades per a descansar si has de conduir molts quilòmetres.
  4. Mantingues sempre la distància de seguretat adaptada a les condicions de circulació.
  5. Si et sents una mica somnolent, redueix al mínim la velocitat, mantingues més distància de seguretat, refresca’t baixant les finestres i posa música alta. Si és necessari, posseeixi per a descansar.
  6. Per a combatre el cansament mañanero i buidar-te pots prendre una mica de cafeïna. També funciona dutxar-se en despertar.

Ara que ja controles tot el relacionat amb el temps de reacció en la conducció, prepara’t per a obtenir el teu teòric o pràctic. Encara no has triat la teva autoescola?