Canvi de rasant: què és i com actuar davant ell

Quan estem al volant hem de tenir tots els sentits en alerta, conduir amb precaució i no distreure’ns amb res que pugui ocasionar-nos un disgust o un accident.

Els canvis de rasant són un d’aquests punts en els quals hem d’estar encara més pendents, així que a continuació, des de RACC autoescoles t’expliquem què són i com has d’actuar en trobar-los.

Què és un canvi de rasant?

Un canvi de rasant és un punt concret d’una via en el qual s’uneixen dos trams de carreteres diferents amb una inclinació diferent.

La inclinació d’una d’elles és més pronunciada que l’altra, per la qual cosa la visibilitat és molt més reduïda i no permet que vegem què hi ha o està passant en l’altre costat. És a dir, en un canvi de sentit no veiem què hi ha més enllà ni quina és la llargada completa de la via.

És per això que, davant un canvi de rasant, cal prestar la màxima atenció i precaució, ja que no sabem si a continuació ens trobarem amb un accident que no veiem, una foradada, una rotonda, trànsit o qualsevol altra circumstància que pugui precisar que modifiquem la nostra conducció.

T’interessa: Quins són els principals senyals de trànsit d’informació bàsica per a tot conductor

Com cal actuar davant un canvi de rasant?

Quan estem circulant la precaució és la clau però sí, a més, ens trobem davant un canvi de rasant, hem d’augmentar, encara més, la precaució.

Una conducta apropiada davant un canvi de rasant és, sense cap dubte, reduir la velocitat i adoptar la mateixa actitud que prenem quan, per exemple, ens introduïm davant una corba sense visibilitat, és a dir, reduir i posar tots els nostres sentits en alerta.

En el cas que, per exemple, el canvi de rasant es trobi en una via de doble sentit, la utilització de les llums per a indicar la nostra posició és també aconsellable.

Què és el que mai es pot fer en un canvi de rasant?

Els canvis de rasant solen tenir una visibilitat molt reduïda, per la qual cosa hi ha unes certes coses que hem d’intentar evitar fer en ells costi el que costi. Algunes d’aquestes accions són:

– No parar ni estacionar. Si no veiem què és el que hi ha més enllà del canvi de rasant, els conductors que vinguin darrere tampoc el faran. Així que estacionar o parar en ells és summament perillós per a tots, encara que sigui una parada momentània.

– No avançar mai en un canvi de rasant. Si es fes, seria una imprudència que podria ocasionar grans conseqüències. Ja que podríem xocar de front contra altres vehicles, en vies de doble sentit, o provocar accidents.

– No fer canvis de sentit. Fer un canvi de sentit en un canvi de rasant seria una gran imprudència. A més d’estar prohibit fer un canvi de sentit en un lloc en el qual no està permès, si damunt es fa en un canvi de rasant és encara més greu. Com que els riscos de col·lisió augmenten considerablement.

Davant un canvi de rasant la prudència i la pràctica d’una bona conducció és fonamental. Conduir és molt més que arribar d’un punt a un altre, és gaudir de la carretera, intentar prevenir qualsevol accident, respectar totes les normes i senyals de circulació i arribar al punt de destí amb tranquil·litat.

Al RACC t’ensenyem a conduir i a ser un bon conductor, així que posa’t en contacte amb nosaltres i aprèn a gaudir al volant.