Com circular en una rotonda. Et donem les claus!

Pot succeir que estiguis amb un amic i se t’oblidi alguna de les regles sobre com circular en una rotonda i sorgeixi un graciós debat. Qui perd o guanya?

Si t’estàs traient el carnet, no sols és lògic que et facis aquesta pregunta, sinó que, a més, és intel·ligent. Conèixer a la perfecció aquest aspecte –i cadascun en els quals et sorgeixin dubtes– serà crucial per a obtenir el teu permís de conduir. Anem amb les claus per a fer-ho bé!

Què és una rotonda o glorieta

T’aconsellem que sempre que tinguis un dubte respecte a alguna cosa tècnic que no pots resoldre per tu mateix, preguntis al teu professor d’autoescola –si t’estàs traient el permís de conduir– o acudeixis a la DGT.

Una rotonda, també anomenada glorieta, és un recurs viari (com els carrils reversibles) que serveix per a aconseguir que la circulació resulti més fluida al mateix temps que segura.

Poden tenir diversos carrils i això és el que sol fer-nos un embolic. Amb tres regles senzilles proposades per la pròpia Direcció General de Trànsit entendràs molt bé com circular en una rotonda.

Cómo circular en una rotonda ¡Te damos las claves!

Com funciona la circulació en una rotonda

Les regles són senzilles:

  1. Aquells que circulen dins de la glorieta tenen preferència pel que sempre haurem de cedir-los el pas.
  2. Sempre s’ha de sortir pel carril exterior.
  3. Cal senyalitzar qualsevol canvi de carril.

És cert que, a priori, són senzilles, però deixen alguna pregunta en l’aire que resoldrem amb un exemple pràctic.

Infografia per a entendre com circular en una rotonda

La DGT, a més d’aquestes simples regles, va aportar per a tots els interessats una infografia molt senzilla on es pot apreciar, de manera visual, com ha de ser el comportament correcte en una rotonda:

Cómo circular en una rotonda ¡Te damos las claves!

                         Ilustració 1: Infografia Revista DGT Com circular per una rotonda

Com circular en una rotonda correctament: cas pràctic

Ens aproximem per una via de tres carrils cap a la glorieta.

Hem estat en el segon carril intentant passar al primer, però no ens ha estat possible, pel que arribem al senyal de cedeixi el pas en el carril central.

Què fer?

Entra en la rotonda pel carril que t’indiqui la pròpia glorieta – si està senyalitzada-. Sal pel carril exterior si pots o pels interiors si faràs un canvi de sentit o a avançar.

És important recalcar que els carrils que no es troben al dret són només per a avançaments.

Com que, per a sortir a la glorieta, hem de fer-ho pel carril que ens correspongui segons la nostra posició, haurem de circular dins de la rotonda fins que vegem l’oportunitat de passar-nos al carril dret, senyalitzant-lo prèviament.

Una vegada en el carril exterior, simplement senyalitza la teva sortida i executa-la.

Riscos especials: evita els fraus al circular en rotondes

Els mitjans de comunicació s’han fet eco fa temps d’un secret a veus que es de gran importància: el frau a l’asseguradora en les rotondes.

Una glorieta és un recurs especial i té les seves pròpies normes, com ja has vist. Els conductors veterans, en alguna ocasió, podem oblidar algun aspecte concret i per això ser víctimes d’un intent de frau a l’assegurança per part de tercers. També els nóveles que no esperen trobar-se davant una situació així. Sé previsor informant-te.

¿Cómo circular en una rotonda? ¡Te damos las claves!

En què consisteixen els populars fraus en rotondes?

El moment més delicat de la circulació en una glorieta es produeix quan estem circulant pels carrils interiors.

El que sol succeir en els fraus en rotondes és que el conductor que circula pel carril esquerre, o bé veu a un conductor a prop que disminueix la velocitat i pica les llums o fa algun senyal perquè passi; o bé veu un espai adequat per a passar al carril dret, però el conductor que circulava més enrere ha estret l’accelerador.

En tots dos casos la teva acció no hauria suposat un risc a la circulació. És un tercer el que aprofita aquest ‘punt cec’ per a donar part d’un accident i beneficiar-se econòmicament.

Com evitar els fraus en glorietes?

Per a evitar els famosos fraus en les rotondes n’hi ha prou que segueixis aquests consells:

  1. Coneix bé les regles per a circular en una rotonda.
  2. No et fiïs dels conductors que cedeixen el pas, fes la maniobra per tu mateix quan vegis les condicions de seguretat necessàries.
  3. Intenta doblegar la distància respecte al cotxe que circula en el carril exterior per a fer una incorporació. Si no succeeix, no tinguis pressa, en un carril interior pots circular el temps que necessitis per a poder fer la incorporació segura a la dreta.
  4. No et paris! Encara que no et puguis incorporar mantente circulant a poc a poc en la glorieta fins que puguis sortir.
  5. Intenta, en la mesura que sigui possible, sempre circular pels carrils drets perquè en arribar a la rotonda ja estiguis ben situat. Si coneixes el camí serà fàcil preveure’l.

Ara que coneixes tot, ja no te la podran ‘colar’ en les rotondes i no sols això: ja ets un professional per a conduir en elles. Tret que encara no tinguis carnet de cotxe, i en aquest cas, tenim la solució.