És obligatori portar físicament el permís de conduir?

Saps si actualment has de portar físicament el permís de conduir? T’ho expliquem a continuació!

Si ets conductor habitual, sabràs que has de complir una sèrie d’obligacions normatives. En primer lloc, sí, és obligatori si portar el permís de conduir. A més, per si un agent el requereix, el nostre vehicle ha de tenir una assegurança obligatòria de responsabilitat civil, ha de tenir la ITV al dia i estar al corrent de pagament de l’Impost sobre Vehicles de Tracció Mecànica.

A continuació, t’expliquem quina és la multa per oblidar-te el carnet, portar-lo caducat, o com el pots descarregar en el teu mòbil.

 Permís de conduir físic o digital

És obligatori portar el permís de conduir físicament?

Encara que els agents de circulació poden comprovar telemàticament si tenim el permís de conduir en vigor, estem obligats a portar-lo sempre amb nosaltres quan estem portant qualsevol vehicle, encara que ara podem decidir si el portem físic o digital.

A més, cal tenir en compte que la multa màxima per no portar-ho damunt és de 100 euros, i està catalogada com una sanció lleu.

Permís de conduir físic o digital?

obligatori portar carnet de cotxe

Fa ja uns mesos, quan hem de mostrar el permís de conduir ja podem fer-lo de manera digital, i l’obligació de portar-lo físicament ha deixat de ser obligatòria. Encara que has de recordar que el carnet digital només serà vàlid en territori nacional.

Com pots descarregar el carnet de cotxe en el teu mòbil? Molt fàcil! En primer lloc, hauràs de tenir descarregada l’aplicació “La meva DGT” i accedir a ella fent ús del certificat digital, les credencials cl@ve o les nostres dades personals que prèviament hagis especificat.

Una vegada l’app t’ha permès entrar, trobaràs els teus permisos digitals accedint a través d’un codi QR que els agents de circulació podran escanejar fàcilment per a identificar-te.

Veurem també que l’app compta amb accessos directes des de la pantalla principal, i un d’ells ens portarà directament al nostre permís de conduir.

L’app ofereix molts avantatges, com per exemple els avisos de data pròxima de carnet caducat, recordatori de la ITV del vehicle, pagar multes, o fins i tot els vehicles que la DGT tingui associats al nostre nom.

Permís de conduir caducat

Què passa si el nostre permís de conduir està caducat? En aquest cas, la sanció està tipificada com molt greu i comporta una sanció de 500 euros, podent fins i tot immobilitzar el teu vehicle.

Passa el mateix si estem conduint un vehicle pel qual no tenim un permís específic.

D’altra banda, hi ha uns supòsits molt més greus que estan recollits en l’article 384 del Codi Penal, que són la conducció després d’haver perdut tots els punts del carnet de cotxe, conduir amb un carnet retirat, o conduir sense haver tingut mai el permís.

En resum, actualment conduir amb el permís de conduir retirat, o sense el permís per a portar un vehicle concret està tipificat com un delicte greu.

 

L’obligatorietat de portar el permís de conduir

és obligatori portar físicament el permís de conduir

Com hem comentat, des de març de 2020 es pot consultar tota la informació necessària a través de l’aplicació “La meva DGT”, per la qual cosa ja no és obligatori portar físicament el permís de conduir. Té la mateixa validesa la documentació digital que la documentació física.

No obstant això, la Direcció General de Trànsit (DGT) recomana portar tots els papers dins del cotxe per si ens falla la bateria o qualsevol altre problema tècnic que pogués tenir l’app.

Des de Racc Autoescola esperem que aquesta informació hagi resultat útil. Recorda que si necessites refrescar els teus coneixements, comptem amb els millors cursos de conducció. Posa’t en contacte amb la teva autoescola Racc Start més pròxima.

 

Potser t’interessa: Tipus de carnet de moto: quines són les característiques de cadascun?

No et perdis: La guia sobre els permisos de cotxe y moto