Tipus de carnet de moto: quines són les característiques de cadascun?

El carnet de moto no funciona de la mateixa forma que el permís de conduir per a cotxe. I és que, encara que en tots dos casos cal estudiar per a aprovar la teòrica i la pràctica, existeixen diferents tipus de carnets de moto als quals poder accedir, mentre que amb el cotxe només està el B o, com a molt, el B+E.

A continuació t’expliquem quins són els tipus de carnets per a motos i els seus principals característiques, perquè sàpigues quin has de treure’t per a conduir la moto que desitges.

Categoria o Classe A

LA Categoria A és en la qual la DGT ha englobat els diferents tipus de carnets de moto als quals els ciutadans poden optar.

Vegem a continuació quins són:

Permís AM

El carnet AM permet conduir ciclomotors de dues o tres rodes o cuatriciclos lleugers. La cilindrada permesa és de fins a 50cc i no es poden superar els 45 km/h, segons dicta el Reial decret 818/2009, de 8 de maig, pel qual s’aprova el Reglament General de Conductors.  

L’edat mínima necessària per a poder obtenir-ho és de 15 anys i aquest tipus de carnet només permet la conducció dels vehicles descrits anteriorment.

Per a treure’s el carnet AM, el futur conductor ha de superar les següents proves:

–   Test d’Aptitud Psicofísica (necessari per a tots els carnets de moto)
–   Teòrica específica
–   Prova pràctica en circuit tancat

Per a poder preparar els diferents exàmens, de pràctica i teòrica, l’estudiant haurà d’aplicar-se en els coneixements de teòrica i realitzar les pràctiques suficients per a poder accedir a l’examen pràctic.Els exercicis de l’examen pràctic són dues maniobres:

  • Ziga-zaga entre jalons a velocitat reduïda
  • Circulació sobre una franja d’amplària limitada

En Racc Autoescoles t’ensenyarem a fer-ho correctament perquè puguis gaudir de la conducció.

Tipos de carnet de moto: ¿cuáles son las características de cada uno?

Permís AM Limitat

Entre els diferents tipus de carnets de moto també està l’AM Limitat. Permet conduir tricicles i cuadriciclos lleugers de fins a 50cc i 45 km/h però no ciclomotors. És per a majors de 15 anys i, per a aconseguir-ho, cal superar un examen teòric i un pràctic que es basa en dues maniobres:

  • Canvi de sentit de marxa
  • Estacionament en línia i sortida

Permís A1

El permís A1 és per a majors de 16 anys i és vàlid per a conduir motos de fins a 125 cc i que tinguin, com a màxim, 15 cv (11kW).

En obtenir aquest carnet es convalida, directament, l’AM i l’AM Limitat, per la qual cosa els conductors també poden portar els vehicles permesos en aquests dos tipus de carnet de moto.

L’examen consta de dues parts:

–   Prova teòrica, amb un total de 30 preguntes en les quals només es permet un màxim de 3 fallades

–   Prova pràctica que es compon de dues parts, d’una banda un examen en circuit tancat i, d’altra banda, un examen en la via pública d’al voltant de 25 minuts.

Per a poder aprovar l’examen de conduir, és necessari que totes dues proves se superin satisfactòriament.

Permís A2

Aquest carnet de moto requereix que el conductor tingui els 18 anys complerts i que, per tant, sigui major d’edat.

Està destinat a aquelles persones que volen poder conduir motocicletes amb una potència màxima de 35kW, al voltant de 47 CV.

Igual que amb els altres tipus de permís de conduir de motos, per a poder aconseguir-ho cal aprovar un examen teòric i un pràctic, aquest últim és exactament igual que el que es fa per a l’A1.

En obtenir el carnet A1, automàticament queden convalidats els anteriors, l’AM, l’AM limitat i l’A1.

 

Potser t’interessa: Com superar la por de conduir? Compartim 10 maneres de superar-ho

Tipos de carnet de moto: ¿cuáles son las características de cada uno?

Permís A

Finalment, el permís A és el tipus de carnet de moto més complet de tots. I és que, amb ell, es pot conduir qualsevol tipus de moto, independentment de quin sigui la seva cilindrada o la seva potència.

Per a poder obtenir-ho no és necessari passar per cap mena d’examen, ni teòric ni pràctic, tan sols cal ser major de 20 anys, o 21 per a poder conduir tricicles, comptar amb el carnet A2 i acudir a un curs teòric- pràctic que dura 9 hores.

Com veus, existeixen diferents tipus de carnet de motos i, segons el model que vulguis portar i l’edat que tinguis, podràs optar a uns, a uns altres o a tots.