Carnet de conduir internacional: què és i com obtenir-ho

El permís de conduir que obtenim a Espanya ens permet circular dins de la Unió Europea i de l’Espai Europeu Econòmic, que inclou Noruega, Islàndia i Liechtenstein. A més, també permet conduir en aquells països amb els quals es té un tractat bilateral en matèria de circulació i transport però, si volem circular per altres zones o espais estrangers necessitarem el permís de conduir internacional.

Et pot interessar: A quina edat es pot treure el carnet de cotxe?

Què és el carnet internacional? On et permet circular?

El permís de conduir internacional és un document acceptat en tots els països del món i ens permet circular en territoris fora de la Unió Europea.

Aquest document té unes característiques particulars. Una d’elles és que no pot ser usat si no va acompanyat del nostre permís de circulació obtingut a Espanya i que, per suposat, aquest estigui en vigor.

També et pot interessar la nostra assegurança de viatges perquè estiguis tranquil vagis on vagis.

També cal tenir en compte la seva data de caducitat, ja que una vegada obtingut, té un període de validesa d’un any. És a dir, el permís de circulació internacional té caràcter temporal i cal renovar-lo anualment o quan anem a utilitzar-lo a l’estranger.

Com obtenir el permís de circulació internacional i quant costa

Pots realitzar el tràmit per a obtenir el permís de conduir internacional per Internet o de manera presencial. Per a poder agilitzar els tràmits i reduir al màxim el temps d’espera, la DGT ha facilitat que els tràmits puguin fer-se via en línia i, des d’aquesta manera, estalviar temps als interessats.

Però, tant si decideixes sol·licitar-ho de manera presencial o per internet, en tots dos casos hauràs de presentar la documentació i dur a terme les accions que et sol·licitin.

  1. Si ho fas a través d’internet:

El primer pas és accedir a la Seu Electrònica de la DGT i abonar la taxa 4.5, que té un cost de 10.51 euros i descarregar la taxa per a poder incloure-la en el tràmit. Aquest pagament es pot fer amb una targeta de crèdit o de dèbit.

Una vegada pagat, accedeix a la Seu Electrònica de la DGT de nou utilitzant un certificat electrònic, el DNI electrònic o la cl@ve.

Finalment, hauràs d’emplenar tota la informació que et sol·licitin; les teves dades de contacte, la manera de notificació perquè el que desitges que es comuniquin amb tu, la teva data de naixement, el justificant de la taxa 4.5 que ja has pagat i en quina oficina de trànsit vols poder anar a recollir el teu permís de conduir internacional.

2. Si ho sol·licites presencialment:

En el cas de voler sol·licitar el teu permís de conduir internacional de manera presencial, hauràs de demanar cita prèvia al telèfon 060 i, quan arribi el dia, acudir a l’oficina de la Prefectura de trànsit. Recorda que has de portar el teu permís de conduir espanyol, en vigor, de DNI o document d’identificació, una fotografia de 32×26 i el justificant de pagament de la taxa 4.5. A més, l’últim pas, serà emplenar la sol·licitud amb totes les dades que et sol·licitin.

Carnet de conducir internacional: qué es y cómo obtenerlo

Quant temps es triga a tenir el carnet de conduir internacional?

Pots tenir el teu permís de conduir internacional llest en dos dies aproximadament.

El procés per a obtenir-lo és tan senzill com te l’hem comptat. N’hi ha prou amb tenir en compte els aspectes clau que resumim a continuació:

  • Fer el tràmit en línia requereix menys temps.
  • És necessari abonar el valor de les taxes.
  • Per a poder obtenir el permís internacional necessitem tenir el nostre permís de conduir espanyol el vigor.
  • En acudir a recollir el carnet internacional de conduir hem de portar una fotografia actual original de 32 x 26 mil·límetres a color i en un fons llis.
  • El permís internacional de circulació té una validesa d’un any.
  • El tràmit pots realitzar-lo tu mateix o una persona autoritzada que et representi.

Carnet de conducir internacional: qué es y cómo obtenerlo

Últims consells

Si realitzaràs el tràmit de manera presencial, també podràs fer el pagament en línia per a estalviar temps i desplaçaments. L’abonament es realitzaria mitjançant l’aplicació pròpia de la DGT per al pagament de taxes mitjançant targeta bancària (el més ràpid) o càrrec en compte corrent. Aquesta aplicació la pots usar directament en la web de la seu de la DGT o descarregar-te-la al mòbil.

Una altra manera d’abonar el cost de les taxes és acudint a una de les entitats adherides amb l’administració. Pots consultar-les aquí.

En general, el permís de conduir internacional resulta molt útil quan anem de viatge a l’estranger i llogar un cotxe resulta més rendible que usar el transport públic.

En molts països, amb el canvi de divises, llogar un cotxe pot arribar a sortir molt barat. En tal cas, comptar amb el carnet internacional per a conduir és de grandíssima utilitat.

El millor és que ara ja saps què pots fer amb ell, com obtenir-ho, quant costa, quin és el seu període de validesa i quants dies aproximadament pots trigar a tenir-lo.

Aprofita tota aquesta informació per al teu pròxim viatge.

Necessites el teu permís de conduir tipus B?

Aprofita les ofertes de RACC Autoescola clicant aquí!