Diferències entre carnet de moto: Per a què serveix cadascun?

Diferències entre carnet de moto, aquesta és la pregunta que suscita més dubtes tant en conductors com en persones que no han obtingut cap mena de carnet. A continuació, et facilitem una guia ràpida per a conèixer les diferències entre ells, què pots conduir amb cada carnet de moto, etc.

Tipus i diferències entre carnet de moto

Els diferents tipus de carnet de moto que existeixen requereixen unes condicions per a poder ser obtinguts. Les principals diferències entre carnet de moto es donen per la limitació de potència màxima i cilindrada, així com per l’edat en la qual poden ser adquirits.

Encara no tens el carnet de moto? Apunta’t amb el RACC

Carnet AM – fins a 50 cc

El carnet de moto AM és el que primer podem obtenir per edat. A pesar que antigament es podia adquirir als 14 anys, des del 2009 és necessari tenir els 15 compliments.

Quant a vehicles que podem conduir amb el carnet AM, s’usa una mesura de potència de 50 cc com a màxim. En aquest cas, es pot emportar passatger si el conductor és menor d’edat, però només a aquells que hagin complert els 12 anys.

  • Serveix per a conduir ciclomotors de dues o tres rodes i cuadriciclos lleugers.
  • La cilindrada permesa és fins a 50cc.
  • No permet superar els 45 km/h
  • L’estudiant ha de passar un test d’aptitud psicofísica, un examen teòric específic i una prova pràctica en circuit tancat.
  • La prova pràctica consisteix en dues maniobres; d’una banda una ziga-zaga entre jalons a velocitat reduïda i, per un altre, la circulació sobre una franja d’amplària limitada.

Diferencias entre carnet de moto: ¿Para qué sirve cada uno?

Carnet AM Limitat

El carnet AM Limitat és pràcticament igual que l’AM, només que amb ell no es poden conduir ciclomotors de cap mena.
L’edat mínima són els 15 anys complerts, la cilindrada màxima és de 50 cc i la velocitat màxima els 45 km/h.
L’aspirant a conductor ha de passar, també, un test d’aptitud psicofísica i un examen teòric específic i, amb aquesta mena de carnet de moto, l’examen pràctic consisteix en un canvi de sentit de marxa i un estacionament en línia incloent la sortida.

Carnet de moto A1 – 125 cc

El carnet de moto A1 es pot obtenir amb 16 anys. La normativa estableix una limitació no sols en cc que queda fixada en 125, sinó també en potència màxima que no pot superar els 15 CV o (11 kW).

Un altre dels vehicles que es poden conduir amb el carnet de motos A1 són motocicletes de 3 rodes. En aquest cas la potència màxima queda fixada en 20,4 CV o 15 kW.

Les característiques d’aquesta mena de carnet de moto són:

  • La cilindrada permesa és fins a 125 cc.
  • Potència màxima de 15 CV.
  • Superar un test d’aptitud psicofísica.
  • Un examen teòric de 30 preguntes amb un màxim de 3 fallades
  • I una prova pràctica que consta de dues parts: la primera, en circuit tancat i, la segona, en circulació per via pública amb una durada aproximada de 25 minuts.
  • Per a aconseguir el carnet de moto A1 cal superar totes les proves.

Carnet de moto A2

El carnet A2 de moto de pot obtenir als 18 anys, igual que el carnet B per a conduir turismes. Permet la conducció de tots els vehicles anteriors i qualsevol moto sense limitació en relació a la cilindrada, però sí a la potència màxima que no pot ser major a 47,6 CV o 35 kW.

Com a anotació important, és il·legal la venda de motos de majors prestacions reeixides per la reducció del pes. Ull a aquesta dada en comprar la teva moto! La bona notícia és que pots conduir qualsevol moto que desitgis sempre que porti el dispositiu de limitació pertinent.

Un altre aspecte que ressaltar és que, si desitgem conduir un ciclomotor de 3 rodes, hem de respectar les restriccions de 20,4 CV marcades en el carnet A1 de motocicletes.

Les seves característiques principals són:

  • No té límit de cilindrada.
  • Potència màxima de 47 CV.
  • Superar un test d’aptitud psicofísica.
  • Superar un examen teòric.
  • I una prova pràctica que és la mateixa que es duu a terme amb el carnet A1.
  • Per a aconseguir el carnet de moto A2 cal superar, també, totes les proves.

Diferencias entre carnet de moto: ¿Para qué sirve cada uno?

Carnet de moto A

Els conductors que tinguin intenció d’obtenir aquest carnet de motocicletes, que és el més complet de tots, han de comptar ja amb el carnet de moto A2 i que aquest tingui una antiguitat mínima de dos anys.
L’edat mínima per a poder obtenir-ho són els 20 anys complerts o, per a poder portar tricicles, els 21.
Per a poder obtenir-ho, l’estudiant ha d’acudir a un curs teoricopràctic que té una durada estimada de 9 hores i, en aconseguir-lo, es convaliden tots els tipus de carnet de moto anteriors.

Aprofita les ofertes de RACC Autoescola clicant aquí!