La por a conduir o amaxofobia és més freqüent del que pensem. L’any 2016 el percentatge de persones que el sofria s’estimo en el 22%. Actualment, segons va publicar la DGT, més del 28% dels conductors pateix aquesta fòbia al volant. Et donem els consells clau per a superar la teva por de conduir. 

1. Teràpia grupal de la Fundació CEA 

En vista de la xifra de conductors que pateixen amaxofobia, la Fundació CEA (Comissionat Europeu de l’Automòbil) ha desenvolupat una teràpia grupal que manté unes estadístiques d’èxit del 80% i que ja han utilitzat més de 500 persones. 

El programa no és nou, de fet, s’ha estat realitzant des de fa ja 8 anys. En la pàgina web de la citada fundació es publiquen periòdicament jornades a les quals pots apuntar-te. 

Consisteix en un programa amb jornades digitals que es finança gràcies a les donacions de diferents empreses, particulars, institucions i organitzacions.

5 consejos para superar el miedo a conducir

2. Realitat virtual per a exposicions graduals 

Saps que la tecnologia ha avançat tant que ara és possible utilitzar la realitat virtual per a perdre la por de conduir? 

Hi ha psicòlegs especialistes en teràpies amb aquesta mena d’eines que, mitjançant un simulador, et van ajudant a superar, progressivament i mitjançant simulacres, la teva por a l’hora de conduir. 

No obstant això, no és el més recomanable perquè fins i tot hi ha escoles que tenen aquest tipus de programes per a perdre la por de conduir, com a RACC on fins i tot pot costar-te més barat. Sobretot, perquè comptem amb una infraestructura d’avantguarda i som una empresa consolidada amb molts alumnes a Espanya.

Els cursos basats en la realitat virtual per a superar la amaxofobia són els millors ja que permeten exposicions segures, controlades i progressives, la qual cosa fa el procés més senzill, efectiu i durador. 

És interessant ressaltar que la realitat virtual també s’utilitza per a aprendre a conduir. Nosaltres ho fem!

5 consejos para superar el miedo a conducir

3. Altres maneres de perdre la por de manejar un cotxe 

Pot ser que hagis decidit fer aquest procés de perdre la por d’enfrontar-te al volant per tu mateix. Si és el cas, ja has fet el primer pas: reconèixer que sofreixes amaxofobia. 

Ens posem en aquest cas amb el benentès que ja has obtingut anteriorment el teu permís de conduir i saps manejar un cotxe. D’una altra forma, primer hauries d’obtenir el teu permís. 

5 consejos para superar el miedo a conducir

4. La idea és que vagis exposant-te a poc a poc al procés de circulació.

Serà genial que vagis amb un altre conductor experimentat amb el qual et sentis còmode. 

Abans d’enfrontar-te a aquesta situació, has de tenir clar que tens les capacitats i coneixements necessaris per a circular i no has de pensar, tot sortirà de manera natural. Tranquil·litat!

5. Aprèn alguna tècnica de relaxació com el Mindfulness que és un tipus de meditació molt efectiva i senzilla de realitzar.

Aprèn a controlar la teva respiració, una cosa senzilla sobre el que trobaràs moltíssims vídeos en Internet. 

Quan controls els símptomes que poden aparèixer en el teu cos, veu a poc a poc acostant-te a l’experiència. 

Primer prova a muntar-te en el cotxe i romandre allí el temps suficient. No tractis de fugir, encara que sentis por. La qüestió és fer petits passos, però assegurances. 

Quan muntar-te al cotxe i cordar-te el cinturó ja no et causi angoixa, prova d’arrencar el motor i deixar-lo encès. Posteriorment pots jugar amb les palanques de canvis fins que, finalment, acompanyat d’un altre conductor i en un entorn segur, comencis a fer petites maniobres i trajectes. 

Tingues present que el procés per a perdre la por de conduir requereix temps, sigues pacient amb tu mateix i determinat en cada petit passet que donis. Ho aconseguiràs! I si tu no ho tens clar, deixa que t’ajudem. Som experts en això.

Llegeix també: Com superar la por de conduir? Compartim 10 maneres de superar-ho