5 consells per a conduir amb neu o gel de manera segura
El gel i la neu és una de les situacions amb més riscos que et trobaràs en carretera. I és que conduir amb neu o gel requereix d’una especial atenció i cura per a evitar sortir-se de la carretera i patir un accident.
El gel en la calçada és fins i tot més perillós que la neu, i és que moltes vegades no som capaces de detectar la seva presència i les conseqüències poden ser molt greus. El fort canvi de la temperatura, la humitat o la pluja, poden fer que aparegui gel en la carretera, així que si conduiràs per zones en les quals és possible que això succeeixi, segueix els consells que des de RACC autoescola et donem, per a reduir al mínim el risc d’accident.
Redueix la velocitat
Al conduir amb neu o gel el primer que has de fer sempre és reduir la velocitat. Has de sentir-te còmode i segur al volant, així que condueix a la velocitat que consideris adequada per a poder tenir una resposta ràpida i precisa davant la possibilitat que les rodes patinin.
Evita en tot el que puguis les accelerades ja que quan hi ha gel, els pneumàtics triguen més a adherir-se al sòl i si acceleres bruscament pots perdre el control del vehicle.
T’interessa: Cadenes de neu, tot el que necessites saber abans d’usar-les.
Respecta els límits
Sempre has de respectar els límits de velocitat i tots els senyals que et trobis en el camí, però davant la presència de gel i neu és necessari que aguditzis tots els teus sentits i prestis moltes més atenció a la carretera. És millor arribar tard que patir un accident per imprudència, així que condueix amb molta suavitat i en les zones on hi hagi més presència de gel no toquis frens ni accelerador, redueix la velocitat i simplement deixa que el teu cotxe es llisqui per la placa de gel fins a superar-la.
Recorda, sempre, que no has de fer moviments bruscos amb el volant.
Utilitza marxes llargues
Al conduir amb neu o gel és fonamental saber utilitzar bé les marxes i, en aquests casos, les marxes llargues són les més recomanables.
Les marxes curtes fan que les rodes girin sobre si mateixes i necessiten més acceleració el que, com hem explicat anteriorment, fa que el vehicle rellisqui i perdem el control.
Mantingues una distància de seguretat superior
La distància de seguretat amb el vehicle que ens precedeix sempre ha de respectar-se perquè, en cas que freni bruscament o passi alguna cosa, facilita una millor resposta per a evitar una col·lisió.
En conduir amb neu o gel aquesta distància ha de ser encara major, i és que tant el vehicle davanter com el nostre precisen de més espai per a poder maniobrar sense fer moviments bruscos que facin que ens sortim de la carretera o xoquem amb el cotxe davanter.
Mantenir la calma
El més important en conduir amb neu o gel és mantenir la calma en tot moment. No posar-se nerviós i estar segur de tots els moviments que es facin al volant.
Si el cotxe derrapa, no cal posar-se nerviós. Pot passar i no significa que anem a xocar o a sortir de la carretera. En el cas que passi, amb tranquil·litat, cal tornar a adreçar correctament el vehicle sense fer moviments bruscos.
Si has de conduir amb neu o gel és important que portis el vehicle preparat per a això i utilitzis les cadenes. Gràcies a elles serà més fàcil la conducció, ja que garanteixen un millor agarri del vehicle en la calçada. Recorda portar enceses les llums antiboira, evita conduir de nit perquè puguis detectar millor els canvis en la calçada i, per si de cas, porta amb tu sempre un mòbil i un carregador perquè si succeeix alguna cosa, puguis cridar als serveis d’emergències.