Saber reconèixer quan canviar els pneumàtics és molt important i, no obstant això, un dels aspectes que més maldecaps dóna als conductors. Amb aquestes 5 claus per a saber quan canviar les rodes del cotxe el tindràs molt fàcil.

Quatre signes que indiquen visualment quan canviar els pneumàtics

Existeixen trucs molt pràctics per a saber quan canviar els pneumàtics. En qualsevol cas l’ideal és la inspecció visual, que és la que ens dirà directament els problemes que puguin tenir les rodes del nostre vehicle. Para esment!

1.- Irregularitats en la banda de rodadura

Si no et sona, la banda de rodadura és la part del pneumàtic que està en contacte directe amb el sòl. Notar una desigualtat en la banda de rodadura dels teus pneumàtics pot deure’s a una mala pressió d’inflat de la roda o desalineació. Si això et succeeix, has d’acudir a un taller perquè facin una revisió (si després de comprovar la pressió d’inflat aquesta opció ha quedat descartada). Potser has de canviar els teus pneumàtics.

També pots llegir la nostra classificació i categories de vehicles a Espanya, per a conèixer la varietat de vehicles i pneumàtics que hi ha

2.- Bombolles en les parets laterals o protuberàncies

Que hi hagi bombolles o protuberàncies en les parets laterals dels pneumàtics pot ser un senyal de quan canviar els pneumàtics. Normalment, les protuberàncies poden indicar esquerdes. Si hi ha bombolles és necessari canviar el pneumàtic, encara que sigui nou o la banda de rodadura estigui perfecta.

5 claves para saber cuándo cambiar los neumáticos

3.- Esquerdes, una dels senyals de quan canviar els pneumàtics més clares

Si som capaços de percebre esquerdes en una roda és perquè el cautxú de la roda s’està deteriorant. Si notem que estan podrits o ens ho indiquen en revisar el cotxe, haurem de fer el reemplaçament de rodes. De fet, aquest és un dels moments quan cal canviar els pneumàtics.

4.- L’edat també determina quan canviar els pneumàtics

La recomanació ideal és que fem una inspecció visual detinguda cada any, encara que els pneumàtics siguin nous. Si bé és a partir dels 5 anys de la seva vida útil és quan cal revisar-los sí o sí una vegada a l’any.

El temps màxim recomanat per a canviar els pneumàtics és de 8 anys. I si es mantenen en bon estat, mai més de 10 anys, encara que als 10 anys segueixin bé, cosa que rarament es produirà tret que usis molt poc el cotxe i mantinguis sempre la correcta pressió dels pneumàtics.

Encara no tens el carnet de cotxe? No et preocupis perquè ho podràs fer amb RACC

Truc casolà per a saber quan cal canviar els pneumàtics

Aquest truc per a saber quan cal canviar els pneumàtics ens pot ser molt útil: es tracta d’agafar una moneda d’euro i introduir-la en diverses de les esquerdes de cada pneumàtic. Si el cercle daurat queda totalment cobert per la goma, estan en bon estat. Com més daurat vegis, més ràpid hauràs de canviar les rodes.

Si ets de càlculs: la profunditat òptima de l’esquerda dels pneumàtics és d’entre 8 i 8,5 mil·límetres. Si l’esquerda compta amb 4 mil·límetres, la roda està en la seva meitat de vida útil. S’aconsella canviar-los quan la profunditat d’aquesta sigui menor a 2 mil·límetres, sent el límit 1,6 mil·límetres.

Un altre truc és canviar-los segons el quilometratge. El recomanable és substituir els davanters cada 40.000 quilòmetres i els darreres cada 60.000 km.

L’important és que et quedis amb això: mai has de circular amb els pneumàtics en mal estat. Pot posar en risc la teva seguretat i la d’uns altres. De fet, és una infracció amb multa de fins a 200€.

5 claves para saber cuándo cambiar los neumáticos

Altres coses que has de saber abans de canviar les teves rodes

La llei exigeix que els pneumàtics se substitueixin a l’una per a evitar que l’agarri pugui disminuir i amb això, l’estabilitat i seguretat del vehicle; encara que hi ha molts casos en els quals és possible canviar les rodes posteriors per les davanteres per a allargar la vida útil de les rodes.

No es pot retardar el canvi dels pneumàtics quan estan en mal estat.

Quins factors incideixen en el desgast dels pneumàtics i la seva substitució

Quan canviar els pneumàtics depèn, entre altres coses, de la seva data de creació, que pots identificar en un codi que ve segellat a la roda compost de 4 dígits. Els dos primers indiquen la setmana de fabricació i els dos últims l’any.

Exemple: ‘1719’. Això indicaria que el pneumàtic va ser creat en la setmana 17 de l’any 2019. A partir d’aquesta dada, és aconsellable que els substituïm abans dels 8 anys.