T’expliquem tot sobre el nou carnet disponible a partir dels 16 anys

El Ministeri d’Interior del Govern Espanyol va presentar, durant aquest any, la seva nova Estratègia de Seguretat Viària 2030.
El principal objectiu d’aquest pla és aconseguir reduir en un 50% el número de morts en accidents, en comparació amb l’any 2019, però també va anunciar novetats importants com el nou carnet amb 16 anys B1.
Saps com és aquest carnet? Perquè continua llegint perquè a continuació t’ho expliquem! Posa’t el cinturó, que venen corbes!

Què és el carnet B1?

El carnet B1 permet que les persones puguin conduir cuadriciclos pesats, de dos o quatre seients, a partir dels 16 anys. Però aquests vehicles han de complir amb les següents característiques:
– No pesar més de 400 quilos, sense incloure bateries en el cas de vehicles elèctrics.
– Tenir una potència inferior als 20 CV
– Superar els 60 km/h però no aconseguir més de 90 km/h
Fins al moment, existien pocs vehicles amb aquestes característiques, per la qual cosa Espanya no es va plantejar l’opció d’incloure aquest carnet. Però amb l’arribada dels cotxes elèctrics tot això ha canviat, per la qual cosa ara el Ministeri d’Interior ha considerat que és un bon moment per a fer-ho.

Te contamos todo sobre el nuevo carnet disponible a partir de los 16 años
El carnet B1, és nou?

Si, el nou carnet amb 16 anys és nou, però només al nostre país.
Fins a l’any 2006, quan s’obtenia el carnet B directament es podien conduir cuatriciclos amb les característiques descrites en l’apartat anterior, però a partir d’aquest any, la Unió Europea va decidir separar el carnet B i crear el B1. Però no per fer-ho en tots països es va implantar aquest carnet, sinó que cada estat membre de la Unió Europea podia decidir si el posava a la disposició dels seus habitants o no.
El següent canvi es va produir l’any 2013, quan obligatòriament, sense importar si s’expedia o no aquest carnet, tots els membres havien d’incloure-ho en el permís de conducció de cada persona.

La Directiva Europea 2011/94/UE és on es recull tot el relacionat amb el carnet B1, normativa que fins al moment no s’aplicava en territori espanyol però que, si tot va en funció del planejat, per al 2023 començarà a aplicar-se i els joves de 16 anys podran començar a conduir.
A França, Portugal, Itàlia i el Regne Unit ja fa temps que existeix aquest carnet i els beneficis que està aportant són, sens dubte, molt positius.

Per què ara Espanya començarà a expedir el carnet B1?

El nou carnet de 16 anys, el B1, ha tingut bons resultats als països en els quals s’ha expedit fins al moment.
Fins al moment, amb 16 anys sol podien conduir ciclomotors, motos de fins a 125cc i cuadriciclos lleugers amb el permís AM.
Però per a afavorir la mobilitat dels joves que viuen en llocs on el transport públic, per exemple, no arriba, el B1 atorgarà la possibilitat que la mobilitat sigui molt més efectiva.
La inclusió del nou carnet B1 a Espanya suposarà la modificació del Reglament General de Conductors.

Com es podrà treure el carnet B1?

Igual que amb la resta de permisos de conduir, el nou carnet per a 16 anys requerirà passar per un examen pràctic específic i un teòric, així ho estableix la Directiva 2006/126/CE.
La part teòrica serà comuna i no específica i, la part pràctica, a costa de que la DGT decideixi, podrà ser una prova de destresa, una prova de circulació o ambdues.
Si finalment es declinen per la prova de destresa, el futur conductor haurà de realitzar, almenys, dos de les següents maniobres:

– Efectuar un recorregut de marxa enrere en línia recta.
– Fer una mitjana tornada cap endavant i cap endarrere.
– Aparcar el vehicle i abandonar l’estacionament cap endavant i cap endarrere, en pla, en pendent, costa amunt o costa avall.
– Frenar per a detenir-se amb precisió.

Si s’apliqués la prova de circulació, s’hauran d’efectuar les següents maniobres:
– Abandonar el lloc d’estacionament, arrencar després d’una parada del trànsit i sortir al trànsit des d’una via sense circulació.
– Conduir en vies rectes i creuar-se amb vehicles.
– Conduir en corba.
– Abordar i franquejar creus i interseccions.
– Girar a l’esquerra, a la dreta i canviar de carril.
– Entrar i sortir d’una autopista.

Per descomptat, en RACC Start, t’ajudarem a preparar-te per a aconseguir aprovar tant el teòric com el pràctic perquè puguis obtenir el teu carnet B1.