Recuperació de punts del Carnet: Un camí cap a la responsabilitat a la carretera

L’obtenció del permís de conduir és un pas significatiu cap a la llibertat personal, però amb aquesta llibertat ve una gran responsabilitat. Mantenir una conducció segura no sols és crucial per a la seguretat personal, sinó també per a la d’uns altres a la carretera. A molts països, s’utilitza un sistema de punts al permís de conduir per a fomentar una conducció segura. No obstant això, si s’enfronta la pèrdua de punts a causa d’infraccions de trànsit, hi ha un procés establert per a recuperar-los. En aquest article, explorarem com funciona el procés de recuperació de punts del carnet i com pot emprendre aquest camí cap a una conducció més segura i responsable.

Entenent el Sistema de Punts

El sistema de punts al permís de conduir és una mesura preventiva que busca desincentivar les conductes perilloses a la carretera.

Tots els conductors comencen amb 8 punts, després de 2 anys, en cas que no es cometi cap infracció, passen a ser 12 punts. El sistema de punts no sols sanciona als conductors que realitzen infraccions, sinó que també premia als que no ho fan, de manera que si se segueixen les normes, es pot arribar a tenir un total de 15 si no es comet cap infracció. En 3 anys s’incrementen dos punts dels 12 inicials, arribant a 14 i si després d’altres 3 anys tampoc comets cap infracció, se sumarà un altre punt, arribant als 15-.

En resum, conductors novells aconsegueixen 8 punts, amb +2 anys sense infraccions, es passa a tenir 12 punts.  Quan es passen més de 3 anys sense infraccions passaràs a tenir  14 punts. I finalment, amb més de tres anys , aconseguiràs 15 punts com a màxim.

Com es perden punts?  

Els punts es perden després de la sanció per cometre una infracció greu o molt greu, perdent 2, 3, 4, 6 o 8 punts per infracció (depenent de la gravetat). Les principals infraccions són:

· Excés de velocitat
· No portar posat el cinturó
· Ús del telèfon mòbil
· Consum d’alcohol i drogues

L’acumulació d’infraccions i la pèrdua de punts poden portar a la suspensió del carnet, que, després de recuperar-se, es torna a començar amb 8 punts.

peder puntos conducir

Procés de Recuperació de Punts

  • Cursos de Sensibilització i Reeducació Viària 

Si has perdut punts o fins i tot la vigència del teu carnet per esgotar el saldo de punts, pots optar per realitzar cursos de sensibilització i reeducació viària en centres autoritzats. Aquests cursos tenen com a objectiu reeducar als conductors sobre les normes de trànsit i la importància d’una conducció segura.

En completar el curs satisfactòriament, podràs recuperar fins a 6 punts en el teu carnet. És important que consultis els centres que imparteixen aquests cursos a la teva ciutat, el cost i les dates disponibles per a planificar adequadament la teva participació.

  • Període sense Infraccions

Si no comets infraccions que suposin la detracció de punts durant un període de dos anys, podràs obtenir un saldo màxim de 15 punts en el teu carnet. No obstant això, aquest període s’estén si la pèrdua original de punts es va deure a infraccions molt greus.

  • Recuperació Total de Punts

En cas d’haver perdut tots els punts, després d’un període d’inhabilitació, hauràs de realitzar un curs de sensibilització i reeducació viària de 24 hores lectives de durada. Posteriorment, hauràs de superar una prova teòrica sobre els coneixements adquirits en aquest curs en la Prefectura Provincial o Oficina Local de Trànsit.

  • Informe d’Aptitud Psicofísica

En alguns casos, es requereix obtenir un informe d’aptitud psicofísica d’un Centre de Reconeixement de Conductors autoritzat. Aquest informe és necessari per a presentar la teva sol·licitud per a realitzar l’examen, i té un període de validesa de 90 dies.

recuperar puntos coche 

La recuperació de punts en el permís de conduir no és només una oportunitat per a recuperar la legalitat en la carretera, sinó també una ocasió per a reflexionar sobre la importància de la conducció segura. A través de l’educació i l’adopció de millors pràctiques de conducció, els conductors poden treballar cap a un entorn de carretera més segur per a tots.

Per a aquells conductors a la regió de Catalunya que desitgin emprendre aquest procés de recuperació de punts, des de l’autoescola RACC START oferim participar en cursos de sensibilització i reeducació viària, sent el primer pas cap a una conducció més segura i responsable en les carreteres.

 

Potser t’interessa: És obligatori portar físicament el permís de conduir?

No et perdis: La guia sobre els permisos de cotxe y moto