Llums del teu cotxe: quins són i quines funcions tenen?
Quan ens decidim a treure’ns el carnet de cotxe, una de les coses que resulta clau per a aprovar, és conèixer quines són les llums del cotxe, quan activar-les, com i quines funcions tenen.
Quines llums porta el meu cotxe?
Podríem englobar els tipus de llums del cotxe en dues categories segons la seva funció: les llums del cotxe pensades perquè puguem veure i les que tenen la funció que els altres conductors i vianants ens vegin. Així i tot, els tipus de llums del cotxe no són tants ni tan difícils d’aprendre, ja veuràs.
Llums de posició
Aquest és el sistema d’il·luminació més bàsic de qualsevol cotxe. Sempre s’activen de manera paral·lela a les llums curtes o d’encreuament, llargues o de carretera i les llums antiboira. La seva funció principal és indicar en quin lloc es troba el nostre vehicle.
Les llums de posició, no il·luminen. Pel que no has d’usar-les per a circular només amb elles mai. No obstant això, si et pareixis en una calçada, sí que hauràs d’activar-les perquè puguis ser vist per la resta d’usuaris d’aquesta.
Has de llegir també: Què són les llums de posició? Quan es posen?
Llums curtes (d’encreuament)
Es diuen llums d’encreuament, però col·loquialment hem après a anomenar-les llums curtes per a diferenciar-les de les llums de carretera.
Les llums curtes es defineixen a si mateixes. El seu nom ve per la cobertura moderada de visibilitat que ofereixen.
Aquestes llums s’han d’utilitzar sempre de nit en circular, en qualsevol mena de carretera. Si, durant el dia, les condicions no són favorables també has d’usar-les.
Important: en els carrils reversibles, en túnels i en calçades que s’han habilitat de manera addicional sempre cal portar-les posades.
Llums llargues (de carretera)
A diferència de les tales, aquestes són les que tenen major cobertura de visibilitat. Però no per això podem usar-les al nostre antull. Només poden utilitzar-se de nit i en carreteres que no estan prou il·luminades, com pot ser el cas d’una autopista sense enllumenat.
Una dada interessant que aporta la normativa és aquesta:
Podem usar-les quan no siguem capaços de veure la matrícula d’un cotxe a 10 metres de distància o a 50 metres si és un vehicle fosc i estem circulant a més de 40 quilòmetres per hora.
Llums del cotxe antiboira
Aquí cal fer una anotació: no tots els cotxes porten llums antiboira posteriors i davanteres. Aquest sistema de llums del vehicle és present en la part posterior de tots els cotxes, on sí que és obligatori.
La llum antiboira és un tipus de llums del cotxe molt potent. Se situa en la part baixa posterior del vehicle i el seu objectiu és reforçar la nostra visibilitat quan aquesta es trobi reduïda per fenòmens meteorològics així com per fum o pols.
És important seguir aquestes anotacions per a no utilitzar les llums antiboira de manera inadequada. Com que és una llum amb bastant potència, pot arribar a entorpir la circulació o les condicions de seguretat d’altres conductors. Pots usar-les soles o també al costat de les llums d’encreuament o carretera.
Llums per a marxa enrere
Aquesta és una de les llums del cotxe que comporta menys misteri. S’activa de manera automàtica quan col·loquem la marxa enrere en la palanca de canvi i el seu objectiu no és un altre que advertir a la resta d’usuaris de la maniobra que realitzarem.
Llums del cotxe intermitents
Altra de les més fàcils, encara que s’activen manualment. Serveixen per a indicar canvis de carril, aparcaments i fins i tot emergències si s’activen els quatre intermitents alhora. Les reconeixem tant per la intermitencia en el seu funcionament com pel seu color taronja.
Llums de fre
Aquestes llums del cotxe s’activen automàticament en trepitjar el fre, la qual cosa és un gran avantatge. Es troben en la part posterior del vehicle per a advertir als que circulen per darrere que s’està disminuint la velocitat o que ens trobem aturats.
Com encendre i com regular les llums del cotxe?
Generalment, totes les palanques per a activar les llums del cotxe que no s’activen de manera automàtica es troben als voltants del volant. Aquí és necessari que investiguis les palanques del cotxe si no el coneixes. En qualsevol cas, si tens el manual del fabricant trobaràs un apartat on aprendre a encendre-les i regular-les de manera senzilla.
On canviar les llums del cotxe
Les llums del cotxe són molt importants, per això hem d’assegurar-nos, cada cert temps, que totes funcionen correctament. Generalment es tracta d’una maniobra senzilla de substitució de bombetes que pots fer tu mateix si tens bona mà. Si no, en qualsevol taller de cotxes t’ho faran per molt baix cost.