Guia per a sol·licitar l’adhesiu mediambiental

Els adhesius mediambientals els concedeix la DGT a tots i cadascun dels vehicles que estan en circulació. Gràcies a ells es poden classificar segons la quantitat de gasos contaminants que emeten, la seva eficiència energètica i calcular així quin és l’impacte mediambiental que provoquen.

Però, encara que és una cosa que està funcionant des de fa força temps, no tothom sap què cal fer per a sol·licitar l’adhesiu mediambiental. Així que, des del RACC, a continuació, t’oferim una guia perquè et resulti molt més senzill.

Endavant, arrenquem motors!

El meu vehicle té dret a obtenir el distintiu mediambiental?

Abans de sol·licitar l’adhesiu mediambiental, és necessari comprovar si el vehicle del qual s’és propietari compleix amb tots els requisits establerts per a poder fer-ho.

Per a poder dur a terme aquesta comprovació, cal accedir al següent enllaç i posar la matrícula del cotxe o la moto sobre la qual volem fer la consulta.

Una vegada fet ‘clic’ en consulta, apareixerà virtualment l’etiqueta ambiental que correspon al vehicle segons les característiques del mateix i, en el cas de no tenir dret a poder sol·licitar-la, una explicació detallada de per què no és possible.

T’interessa: Tècniques per a portar una conducció eficient

Quin tipus d’etiquetes ambientals hi ha?

Actualment, existeixen 4 tipus d’etiquetes diferents:

– Etiqueta 0 emissions, que és de color blau i serveix per a identificar als vehicles que són més eficients. Vehicles amb bateria BEV, REEV, elèctrics híbrids endollables amb una autonomia de 40 km o amb pila de combustible.

– Etiqueta ECO, és la que identifica als vehicles que continuen sent eficients, però no tant com els que s’engloben en l’etiqueta 0 emissions i és de color verd i blau. Són els vehicles híbrids o de gas. Els elèctrics endollables amb autonomia inferior a 40 km, híbrids no endollables, GNC i GNL o gas liquat del petroli.

– Etiqueta C, és de color verd i està destinada als vehicles de combustió interna que compleixen amb els requisits de les emissions EURO.

– Etiqueta B, de color groga. És la que distingeix als vehicles menys eficients i, encara que són de combustió interna, no compleixen amb les especificacions de les emissions EURO.

Qui pot sol·licitar l’adhesiu?

Qualsevol persona amb un vehicle pot sol·licitar l’adhesiu mediambiental presentant la documentació quan vagi a recollir-lo.

On puc recollir el meu adhesiu ambiental?

Per a sol·licitar l’adhesiu mediambiental és necessari fer-ho des de la pàgina web de la DGT i, des d’aquest moment, es disposa de fins a 24 hores per a anar a recollir-lo.

Aquest adhesiu té un cost de 5 euros i es pot adquirir en les oficines de Correus, en qualsevol taller de la xarxa de Confederació Espanyola de Tallers, en els Gestors Administratius autoritzats i en l’Institut d’Estudis d’Automoció.

Una vegada tingui el meu adhesiu ambiental, on el col·loco?

L’etiqueta mediambiental ha d’anar col·locada en l’angle inferior dret del parabrisa davanter, sense que limiti la visió ni els angles per a una conducció segura, en el cas de tractar-se d’un cotxe o vehicle amb parabrisa. Si, per contra, no es té parabrisa, ja que és una moto, l’adhesiu ha d’anar col·locat en qualsevol lloc visible del vehicle.

Malgrat sol·licitar l’adhesiu mediambiental, en molts municipis no és obligatori portar-lo de manera visible, però en uns altres sí. Així que et recomanem que consultis les ordenances municipals de la teva zona per a evitar possibles sancions. A més, recorda que si portaràs el teu vehicle a un altre país en el qual també existeixi un sistema de classificació ambiental, com Alemanya, França o Dinamarca, has d’informar-te abans d’anar de quin és el distintiu que necessites al país al qual vas, ja que no té per què ser el mateix que a Espanya.