Distància de seguretat, què és i com mesurar-la

Per què s’ha de mantenir la distància de seguretat? S’ha de mantenir en totes les situacions? A aquestes i altres preguntes respondrem en aquest post, encara que és important subratllar que és una de les infraccions que més es produeixen i que poden provocar greus accidents en carretera. Continua llegint per a descobrir què s’entén per la distància de seguretat i com es mesura.

Què és la distància de seguretat?

La distància de seguretat és un dels conceptes en els quals més insisteixen els professors d’autoescola quan ensenyen als seus alumnes a conduir.

Es defineix com la distància que s’haurà de mantenir amb el vehicle que circula davant amb l’objectiu de tenir temps de reacció per a evitar una col·lisió. Es tenen en compte la velocitat, l’adherència a la calçada i la capacitat de frenat.

Això significa que no mantenir la distància de seguretat òptima, a més de ser perillós per a tu, pel fet que, en cas de frenada d’emergència, disposaries de menor espai per a frenar i així evitar un accident; resulta temerari també per a la resta dels conductors que sí que circulen respectant les normes de circulació.

Distancia de seguridad, qué es y cómo medirla

Com es mesura la distància de seguretat: trucs senzills i infal·libles

Un dels trucs més coneguts per a mesurar la distància de seguretat és el denominat truc dels 2 segons.

Regla dels dos segons

Per a dur-ho a terme, és necessari establir una referència per la qual el vehicle que et precedeix recorrerà i, des d’aquest punt, es comença a comptar 2 segons.

Tingues present que aquests dos segons per a mantenir la distància de seguretat es multiplicaran si circules en circumstàncies desfavorables, com pot ser sota la pluja intensa, calitja o boira. En aquest cas l’aconsellable és arribar fins a 4 segons.

El mateix succeeix quan circules per un túnel, no obstant això, quant als vehicles que pesen més de 3.500kg, l’interval a tenir en compte és de 6 segons.

És important també que prenguis aquestes referències que la Direcció General de Trànsit ofereix respecte de quanta distància recorres en 2 segons de temps:

  1. 50 km/h: el teu vehicle circula 28 metres.
  2. 90 km/h: circula 50 metres.
  3. 120 km/h; recorre 66 metres.

Regla del quadrat

D’altra banda, hi ha una altra manera de calcular la distància de seguretat: la regla del quadrat. És senzill. Has de llevar l’última xifra de la velocitat a la qual circules i posteriorment, multiplicar el número resultant per si mateix.

Vegem-ho amb un exemple: si circules a 90 km/h, et quedes amb el 9, ho multipliques entre si i et surt 81, per la qual cosa hauràs de deixar 81 metres de distància respecte al conductor de davant.

Què estableix la normativa sobre la distància de seguretat?

La Llei de Trànsit i Seguretat Viària estableix en el seu article 22 que:

Excepte en cas d’imminent perill, el conductor, per a reduir considerablement la velocitat del seu vehicle, ha de cerciorar-se que pot fer-ho sense riscos per a altres conductors i està obligat a advertir-lo prèviament i a realitzar-lo de manera que no produeixi risc de col·lisió amb els vehicles que circulen darrere del seu”.

El Reglament General de Circulació (RD 1428/2003) en el seu article 54 assenyala, referent a les distàncies entre els vehicles que circulen darrere, que aquests:

Han de deixar entre tots dos un espai lliure que li permeti detenir-se, en cas de frenada brusca, sense col·lidir amb ell, tenint en compte especialment la velocitat i les condicions d’adherència i frenat”.

Distancia de seguridad: qué es y cómo medirlo

La separació que s’ha de guardar entre tots dos vehicles ha de ser tal que permeti a un altre vehicle avançar-li amb seguretat.

El Reglament també estipula que els vehicles amb massa màxima superior a 3.500 kg i els vehicles o conjunts de vehicles de més de 10 metres de longitud total han de disposar d’una separació de, almenys, 50 metres.

L’anterior explicitat no s’aplica en poblat, on es prohibeixi avançar, on hi hagi més d’un carril dedicat a la circulació en el mateix sentit, així com quan la intensitat de la circulació no permeti l’avançament.

Per a finalitzar és important que sàpigues que, de no respectar la distància de seguretat amb la resta dels vehicles, pots obtenir una sanció per un import de 200 euros, a més de la pèrdua de quatre punts en el permís de conduir.

Encara no tens el permís de conduir? A quines esperes? Treu-t’ho amb nosaltres en un temps rècord i amb una metodologia facilísima!