T’expliquem tot sobre els famosos vehicles de mobilitat personal

Segur que últimament has vist més patinets elèctrics als carrers però no són els únics vehicles de mobilitat personal (VMP) que existeixen. Ara que s’han posat tan de moda, repassem els diferents tipus i la normativa que també han de complir. Sabies que hi ha més d’1 milió de VMP circulant cada dia per les nostres ciutats?

Què són els vehicles de mobilitat personal?

Segons La Direcció General de Trànsit (DGT), un VMP és “un vehicle d’una o més rodes dotat d’una única plaça i propulsat exclusivament per motors elèctrics que poden proporcionar al vehicle una velocitat màxima per disseny compresa entre els 6 i els 25 km/h”.

Per part seva, el Reglament General de Circulació també especifica que “només poden estar equipats amb un seient o selló si estan dotats de sistema d’autoequilibrat”.

A més, com són autopropulsats solo per motor elèctric, reben la classificació ambiental ZERO emissions.

Ara ja coneixes la definició tècnica però el que et resultarà més útil és distingir els diferents vehicles de mobilitat personal. Saps què els caracteritza a cadascun d’ells?

  • Patinets elèctrics: no poden superar els 25 km/h. A partir d’aquesta velocitat, el motor deixarà d’impulsar al vehicle. Així i tot, hi ha alguns usuaris que decideixen trucar el seu patinet il·legalment per a augmentar la velocitat.
  • Escúter elèctrics: tampoc poden excedir els 25 km/h de velocitat màxima.
  • Monociclos elèctrics: compten amb una roda gran i dues plataformes laterals on el conductor col·loca els seus peus.
  • Segway: es tracta d’una plataforma on el conductor es manté en peus i que es compon de dues rodes laterals i un manillar.
  • Hoverboard: no té manillar pel que el moviment i la frenada es controlen a través de la inclinació del cos.

Te contamos todo sobre los famosos vehiculos de movilidad personal

Quines característiques tenen els MVP?

  • A més del límit en la velocitat màxima que és de 25km/h, disposaran de sistemes d’antimanipulació tant per a la velocitat com per a la potència.
  • Tindran un indicador d’informació visible per a mostrar la velocitat i el nivell de bateria.
  • El sistema de frenat comptarà amb dos frens independents i una desacceleració mínima de 3,5 m/s2.
  • Els vehicles de més de 2 rodes hauran de disposar de fre d’estacionament.
  • Per a la seva visibilitat, estaran equipats de catadiòptrics frontal (blanc), en tots dos laterals (blanc o color groc acte) i darreres (vermell).

Si vols repassar altres característiques tècniques, pots fer-ho en el Manual de característiques tècniques dels vehicles de mobilitat personal de la DGT.

Els vehicles de mobilitat personal també compleixen normes

Com el seu ús no deixa de créixer a les nostres ciutats, ha estat necessari crear un reglament on es recullin les normes de circulació que els VMP hauran de complir com fan la resta de cotxes o motos.

  • La circulació: queda prohibida en voreres, zones per als vianants, vies interurbanes, autovies, autopistes, travessies i túnels urbans.
  • Casc: amb la recent entrada en vigor de la nova Llei de Trànsit i Seguretat Viària, aquest accessori sí que és obligatori per a tots els usuaris en qualsevol ciutat de la geografia espanyola.
  • Assegurança: ara com ara, només és obligatori si s’utilitzarà per a fins comercials, transport compartit o activitats turístiques. De totes maneres, sí que és recomanable contractar una assegurança per a moure’s amb un VMP.
  • Conducció sota l’efecte d’alcohol i/o drogues: qualsevol usuari de VMP podrà ser sotmesos a un control d’alcohol i drogues.
  • Certificat de circulació: segons la legislació “ els VMP requeriran per a poder circular el certificat de circulació que garanteixi el compliment dels requisits tècnics exigibles per la normativa nacional i internacional recollits en el seu manual de característiques, així com la seva identificació”.

Sabies que pots contractar l’assistència per a patinets elèctrics del RACC per a gaudir de la cobertura més completa? A partir de 41€/any tindràs la millor protecció per a desplaçar-te per la ciutat d’una forma segura i còmoda. I si sofreixes una avaria, comptaràs amb assistència mecànica, a més de consultes mèdiques i assistència jurídica i assegurança de responsabilitat civil de fins a 300.000 €.

La nova Llei de trànsit, que es va publicar i va entrar en vigor el passat 22 de gener de 2022, introdueix alguns canvis en els pròxims anys:

  • A partir del 22 de gener de 2024: el certificat de circulació serà obligatori per a tots els VMP que es comercialitzin.
  • Per part seva, els vehicles comercialitzats fins al 22 de gener de 2024 podran circular fins al 22 de gener de 2027 encara que no tinguin aquest certificat.
  • Què passarà a partir del 22 de gener de 2027? Només podran circular els VMP que disposin de certificat.

Te contamos todo sobre los famosos vehiculos de movilidad personal

Més patinets elèctrics als nostres carrers

Malgrat la pandèmia, els patinets han estat l’únic MVP que ha crescut en 2020, fins a un 17,6% respecte a 2019. Són dades de l’estudi “Els comportaments dels usuaris de VMP a Barcelona” realitzat pel Racc que arriba a les següents conclusions:

  • Hi ha desconeixement de la normativa pel que fa falta impulsar la conscienciació i formació.
  • El 94% dels usuaris observats incompleix la normativa de velocitat quan circulen pel carril bici en la vorera (màxim 10 km/h).
  • No obstant això, un 97% sí que respecta els límits en la calçada (25km/h).
  • Un 12% dels usuaris assegura que ha tingut un accident amb danys personals en alguna ocasió.
  • És necessari desenvolupar campanyes informatives per a promoure l’ús d’elements de protecció i les bones pràctiques de seguretat.
  • Fins a un 57% de les persones que van en patinet se senten vulnerables quan circulen per Barcelona.

A més, l’informe destaca que 9 de cada 100 patinets en circulació estan trucats per a córrer més.

Per a incrementar la seguretat viària, el RACC ha creat el primer curs en línia de formació teòrica per a usuaris de patinets. L’objectiu és que les persones majors de 18 anys que usen els VMP coneguin les normatives i els consells que els experts en mobilitat del RACC comparteixen. Recorda: és totalment gratuït i rebràs el teu certificat acreditatiu per a circular amb més confiança i tranquil·litat.

Si a més d’anar en patinet vols més llibertat en la teva vida, fes-te Starter. Treu-te el carnet amb nosaltres i en molt poc temps, estaràs amb les mans al volant totalment preparat per a conduir. Nosaltres te’l posem fàcil amb totes les comoditats en les més de 70 autoescoles que tenim però ja saps que el primer pas… només depèn de tu!

Aprofita les ofertes de RACC Autoescola clicant aquí!