Què són els senyals d’abalisament?

Els senyals d’abalisament poden ser complicades d’entendre, si bé es diu que no hi ha mal alumne, sinó mal professor. En aquest post t’aclarim què és un senyal d’abalisament i com distingir-les.

Què indica un senyal d’abalisament?

Els senyals d’abalisament tenen l’objectiu d’indicar-nos com hem de transcórrer per una via, així com informar-nos si hi hagués obstacles en ella. És per això que reconèixer-les i saber interpretar-les resulta essencial per a poder obtenir el carnet de cotxe.

Quins són els senyals d’abalisament?

Hi ha diversos tipus de senyal d’abalisament, la qual cosa fa un pelín més dens el contingut. Encara que descura! Ja ho hem desgranat nosaltres perquè aprenguis de manera senzilla quins són aquests senyals, on poden estar situades i com interpretar-les.

¿Qué son las señales de balizamiento?

Tipus de senyal d’abalisament

A continuació et presentem cada tipus de senyal d’abalisament i el que significa.

Senyals d’abalisament en carretera

La ubicació es dedueix pel nom. Se’n diu dispositius de barrera i existeixen fins a 6 tipus d’ells:

1. Barrera fixa

Prohibeix l’accés a la via o a la part que està delimitant.

2. Semibarrera o barrera mòbil

Quan la trobem en posició transversal a la via es prohibeix el pas temporalment.

3. Panell direccional temporal

Aquest senyal d’abalisament no sols prohibeix el pas, sinó que, a més, ens informa sobre el sentit en el qual es dóna la circulació.

4. Cons o banderes com a senyal d’abalisament

Els cons o barreres prohibeixen el pas ja sigui en la línia real o imaginària que tracin.

5. Llum vermella fixa

Aquesta llum vermella fixa ens indica que la via està tancada per a la circulació i el trànsit.

6. Llueixes ambre fixes o intermitents

Les llums grogues o de color ambre intermitents indiquen que està prohibit el pas a través del trajecte que separa les unes de les altres.

¿Qué son las señales de balizamiento?

Senyals d’abalisament fix o dispositius de guia

Els senyals d’abalisament fix el que indiquen és quina és la vora de la calçada, així com la presència d’una corba o d’algun obstacle. Hi ha 7 tipus.

1. Fita de vèrtex

La fita de vèrtex el podrem identificar perquè té una forma semicilíndrica que conté dos triangles oposats. Aquest senyal d’abalisament fixa indica el punt on se separen dos trajectes diferents de circulació.

2. Fita d’aresta

Per la seva part la fita d’aresta el que indica són les vores de les vies en horaris nocturns per a augmentar la seguretat.

3. Captafaros horitzontals com a senyal d’abalisament

Aquests són aquells que s’usen tant per a destacar els límits de la carretera com per a indicar el sentit de la circulació i fer la funció de guia.

Tens algun problema en carretera? No et preocupis amb el RACC estaràs assegurat en tots els teus trajectes per carretera!

4. Balisa plana

El senyal d’abalisament plana és la que només indica la vora de la calçada i els límits d’aquesta respecte a obres, obstacles, etc.

5. Balisa circular

La balisa circular augmenta molt la seguretat viària pel que s’usa per a reforçar-la i indicar que no pot ser travessada la línia que delimita.

6. Panells direccionals

Aquests senyals d’abalisament són especialment importants perquè indiquen tant el sentit de la circulació com un possible perill puntual.

7. Barreres laterals

La funció de les barres laterals, que poden ser tant rígides com semirígides i movibles, és indicar on està la vora de la plataforma de la calçada i evitar els riscos de sortides d’aquesta.

¿Qué son las señales de balizamiento?

Senyals d’abalisament per a advertir d’obres

Aquest tipus de senyals d’abalisament tenen com a finalitat informar sobre la presència d’obres que s’estan realitzant en la pròpia calçada i desviar el trànsit d’aquestes per a mantenir la fluïdesa i seguretat viària.

Normalment les identificarem perquè les marques en la carretera són de color groc i si hi ha senyals verticals tindran un fons en aquest mateix color.

Tot anotat? Ja pots fer les teves pràctiques i augmentar la teva nota cada vegada més.

Aquí tens més informació si t’interessa aprofundir més.