Què és un carril reversible i com circular per ell?

El carril reversible és un dels maldecaps de molts conductors, nóveles i veterans. A vegades, no entenem què són, com identificar-los i/o per a què s’utilitzen, la qual cosa pot derivar en sancions indesitjades. Buidem totes les incògnites.

Què és, exactament, un carril reversible?

No hi ha millor lloc per a informar-nos que en la DGT. I allí hem anat amb l’objectiu de fer-te les coses més fàcils resumint-te el que t’interessa saber i proposant-te la informació de manera molt més simple. Anem allà!

Un carril reversible, es podria dir que és un recurs viari i ho habilita la Direcció General de Trànsit.

En altres termes, és un carril més que no té una direcció nord/sud – aquest/oest específica. Els agents ho habiliten en la direcció en la qual estimen oportuna segons la quantitat de trànsit que hi hagi.

Si existeix molt trànsit en direcció sud, per posar un exemple, es podrà habilitar aquest carril (que estarà senyalitzat) en la direcció corresponent, per a facilitar la fluïdesa del trànsit en aquest sentit circulatori i evitar embussos. De fet, aquests carrils també són coneguts com a carrils anti-embussos.

Aquí es comet un error habitual: la denominació carrils anti-embussos és el terme global de fins a 4 recursos viaris per a facilitar la fluïdesa del trànsit.

Existeixen els carrils addicionals, els que s’habiliten per a circular en el sentit contrari a l’habitual, els V.A.O. o Vehicles d’Alta Ocupació i els reversibles, dels quals et parlem en aquest post.

¿Qué es un carril reversible y cómo circular por él?

Com són? Com puc identificar un carril reversibles?

És bastant senzill. Els carrils reversibles són propis de les zones urbanes.

Estan delimitats per dobles línies discontínues i la senyalització que veurem en l’asfalt és la d’una data ambigua que apunta tant a una direcció com a l’oposada.

Si entres a l’article sobre carrils reversibles de la Revista DGT trobaràs un vídeo on aconseguiràs identificar-los de manera visual ràpidament.

Ja hem fet els primers passos: saber què són, com identificar-los i per a què s’usen. Ara ve la part que més ens interessa: saber com circular en carrils reversibles.

¿Qué es un carril reversible y cómo circular por él?

Com se circula en carrils reversibles?

El carril reversible estarà dotat de sistema de senyalitzacions en forma de semàfor que ens indicarà si es pot usar est, o no. Mitjançant un senzill joc visual de creus vermelles i fletxes verdes (o colors) se’ns farà saber en quina direcció està habilitada, si ho estigués, la circulació en ell.

Com s’utilitza en zones urbanes, hem de tenir en compte la velocitat a la qual es permet circular en la zona per a no depassar-la. Per a usar-ho, sempre, haurem de tenir les llums d’encreuament activades i respectar el límit de velocitat d’entre 30 i 50 quilòmetres per hora, en funció de les condicions de trànsit i senyalitzacions per a la seguretat viària.

Una altra cosa molt important que has de tenir en compte és que els carrils reversibles mai poden ser utilitzats per a fer un canvi de sentit. Dit d’una altra forma, no podrem usar-los en cap cas per a canviar la direcció de la nostra marxa a la contrària, ni per a creuar.

Estàs buscant el millor lloc on obtenir el teu carnet de cotxe o acabar de treure-te’l? Tenim el millor mètode i les màximes facilitats. A quines esperes?