Què és i com funciona el nou sistema d’antiarrencada alcolock?
Segons dades de la Direcció General de Trànsit (DGT), entre 30 i 50 de cada 100 accidents mortals estan relacionats amb l’alcohol. Per això, encara que es llancen campanyes de conscienciació de manera constant, aquesta vegada s’ha fet un pas més. I és que des del mes de juliol de 2022, tots els vehicles destinats al transport de persones hauran de portar de manera obligatòria l’alcoholímetre antiarrencada. Aquest dispositiu, també conegut com alcolock, pretén evitar més morts en les carreteres però, com funcionarà? És veritat que arrencar amb cotxe dependrà d’aquest sistema? S’usa només a Espanya o també en altres països? Continua llegint i no et quedis amb els dubtes.
Què és el sistema de alcolock?
El funcionament de l’alcoholímetre antiarrencada no té cap misteri: si el conductor ha consumit alcohol, el vehicle no arrenca.
El nom de alcolock té el seu origen en la unió dels termes alcohol i interlock (que vol dir bloqueig) i, encara que al nostre país és encara una novetat, en molts altres països ja està en vigor.
La pregunta que molts conductors es fan és si aquesta mesura s’aplica en tots els vehicles. Doncs bé, tal com indica la normativa de la Unió Europea, qui regula la instal·lació del alcolock, a Espanya serà obligatori a partir del 6 de juliol de 2022 per a tots els vehicles nous que transportin persones.
El alcolock s’inclou en el paquet dels ADAS
Has sentit parlar del paquet de sistemes ADAS? Es tracta d’un total de 8 dispositius obligatoris de seguretat que han d’incorporar els cotxes nous des d’aquest mateix mes de juliol i que compta amb mesures com un assistent de velocitat intel·ligent, una cambra posterior amb detecció de trànsit creuat o un detector de fatiga i somnolència. Una d’aquestes mesures és el Alcolock.
La tecnologia cada vegada té més protagonisme en els vehicles perquè és una de les millors aliades per a combatre els riscos en les carreteres.
Com funciona el dispositiu alcolock?
Com explica la pròpia DGT en les seves xarxes socials, el sistema està connectat a l’encesa del vehicle. Per això, si el conductor no bufa el seu alcoholímetre o el fa però supera la taxa, no serà possible arrencar.
Què ocorre després de bufar? Automàticament el alcolock analitza l’aire espirat pel conductor i en tan sols un interval d’entre 5 i 25 segons, mostra quina és la taxa d’alcohol.
- El alcolock té un mòdul de control per a registrar els resultats i crear un historial del conductor.
- Incorporarà tecnologies de reconeixement d’empremtes dactilars, pupil·la o detecció facial per a evitar possibles fraus i identificar sempre al mateix conductor.
Vols recordar les taxes d’alcoholèmia?
Amb l’arribada del alcolock, adeu als falsos trucs!
La millor manera de superar un control és no beure alcohol. Recorda que aquesta substància produeix alteracions en el teu comportament i afecta a la majoria de les capacitats psicofísiques que necessites per a tenir una conducció segura.
No obstant això, encara circulen alguns trucs que suposadament redueixen els efectes de l’alcohol en el cos encara que, com t’imaginaràs, són totalment ineficaços. Els has escoltat alguna vegada?
- Practicar exercici abans de conduir.
- Prendre caramels, xiclets o altres productes amb sucre.
- Beure oli.
- Mastegar grans de cafè.
- Fumar.
- Usar un esprai bucal.
- Beure molta aigua després de prendre alcohol.
També has de llegir: Quin és el temps de reacció d’un conductor
Starter, coneixies el funcionament del alcolock?
L’objectiu de la Unió Europea és reduir les morts per accident a zero pel que s’està investigant nous sistemes electrònics per a augmentar la seguretat. Sense cap dubte, una bona notícia per a tots.
T’agradaria que expliquéssim a fons la resta de sistemes intel·ligents que s’inclouran en els vehicles a partir d’ara? Ja saps que a més de treure’t el carnet de cotxe amb nosaltres, ens encanta tractar tots aquests temes d’actualitat en el blog i compartir la nostra passió pel motor amb tu.