L’armilla reflectora quan és obligatori posar-se-la?

Sempre està -o deuria segons la normativa- estar en el nostre vehicle. Però la realitat és que, amb fortuna, són tan poques les vegades que necessitem usar-ho que és probable que se t’hagi oblidat la importància d’usar l’armilla reflectora quan és obligatori -perquè ho és en algunes circumstàncies- i com usar-lo. Et refresquem la informació i, si estàs traient el permís de conduir, pren bona nota d’aquesta ‘costella’.

La importància d’usar l’armilla reflectora

L’armilla reflectora és, al costat dels triangles de seguretat, un dels Sistemes de Seguretat de Vehicles i és obligatori portar-lo en el cotxe. De fet, el Reglament General de Vehicles estableix com a obligatori portar en el vehicle dos triangles de seguretat i, almenys, una armilla reflectora amb alta capacitat de visibilitat. L’obligatorietat de l’armilla reflectora està recollida des de 2004.

El chaleco reflectante ¿cuándo es obligatorio ponérselo?

Quan és obligatori posar-se l’armilla reflectora?

Tenint en compte que la finalitat de l’armilla reflectora és augmentar la nostra seguretat i la de la resta d’usuaris de la via, serà obligatori posar-l’hi quan sortim del vehicle i ocupem la calçada o el voral de les vies interurbanes.

En cas d’avaria

Si tenim una avaria i hem de sortir del vehicle, en qualsevol tipus de via (autopista, autovia o carretera) i fins i tot si estem després del guardarrail esperant per a rebre assistència, també hem d’usar-lo.

Encara no tens el carnet de cotxe? No et preocupis, treu-t’ho amb nosaltres de manera fàcil i econòmica!

En cas de necessitat

No sempre és una avaria el que ens pot portar a detenir el nostre vehicle. A vegades, simplement pot ser que hagi començat a nevar i hàgim de posar-li les rodes al cotxe. Sigui com sigui, aquí també serà obligatori l’ús de l’armilla reflectora.

Qui ha de portar posat l’armilla reflectora?

Totes les persones que es baixin del vehicle estan obligades a usar l’armilla reflectora. Pel que, si només hi ha una, només una persona podrà sortir, tret que es tracti d’una causa de força major. És a dir, en la qual no sigui segur romandre dins del vehicle.

El chaleco reflectante ¿cuándo es obligatorio ponérselo?

Serveix qualsevol armilla reflectora?

La veritat és que no. Aquesta armilla és, generalment groc, encara que també pot ser de color taronja i, menys freqüent, vermell. Ha de portar dues bandes horitzontals reflectores amb 5 centímetres d’altura, com a mínim, i estar certificat segons la Normativa Europea (EN-471)

Com usar l’armilla reflectora quan és obligatori?

Ho usis en situacions on sigui obligatori o no, és convenient usar bé aquest element de seguretat viària.

On guardar les armilles reflectores

Moltes persones ho porten en el portabultos i això és un error.

L’armilla reflectora ha d’utilitzar-se abans de sortir del vehicle i, òbviament, si el tenim en la part posterior del cotxe haurem de passar un temps sense ell fora de la calçada fins que el localitzem i ens el posem.

Les armilles reflectores haurien d’anar sempre dins del vehicle. Pot ser en la guantera, en els buits de les portes laterals per a portar coses, etc.

Hi ha cotxes que, en la part posterior dels seients davanters, compten amb un petit buit on es podria col·locar una revista, per exemple. Aquest és un lloc perfecte per a posar les armilles reflectores dels passatgers darreres.

Com col·locar-se una armilla reflectora?

Les armilles reflectores són molt senzills de posar. Només assegura’t de col·locar el teu pel costat correcte (és a dir, no del revés) i de deixar-lo ben enganxat perquè puguis maniobrar de manera còmoda i es vegi bé la teva presència en la carretera.

No t’ho llevis fins que no tornis a entrar en el vehicle! Recorda que és obligatori usar-ho quan et trobes fora d’ell en les vies que t’hem refrescat al llarg de l’article.

Sancions per no portar l’armilla reflectora quan és obligatori posar-se-la

No portar l’armilla reflectora quan és obligatori tenir-lo posat pot implicar sancions, efectivament. La sanció seria de tipus administratiu i podria tenir un cost de 200€ aproximadament.

La multa no comporta la retirada de punts, però la sanció econòmica ens l’emportem, això sí. Encara que això és el que menys hauria de preocupar-nos.

Si necessites recórrer qualsevol tipus de multa pots acudir al nostre servei del RACC perquè t’assessorin.