La seguretat viària ha pres un nou gir amb la implementació de mesures més estrictes per a garantir el benestar dels conductors. Aquest canvi és particularment notable en l’àmbit de la motocicleta, on la vulnerabilitat dels conductors ha impulsat l’adopció de noves regulacions. En aquest context, el Ministeri de l’Interior d’Espanya, liderat per Fernando Grande-Marlaska, ha anunciat una iniciativa significativa: l’obligatorietat d’un curs específic per als qui desitgin conduir motocicletes de fins a 125 cc, tot i que encara és un projecte SENSE DATA DE VIGÈNCIA, ni publicació al BOE.

Detalls del nou curs de conducció

Anteriorment, els titulars d’un carnet B amb tres anys d’experiència podien portar motos de 125 cc i 15 CV sense requerir una certificació addicional. Aquesta pràctica, que s’ha mantingut des de 2004, ara serà reemplaçada per una formació obligatòria, seguint l’exemple de França, on aquesta formació és obligatòria des de 2011. Aquest curs francès, que serveix de model per a Espanya, té una durada de set hores i es realitza en només un dia, cobrint tots els aspectes necessaris per a una conducció segura.

Estructura i avaluació del Curs

El programa de capacitació consta de tres parts: un examen teòric de tres hores i dues fases pràctiques. La primera fase pràctica s’enfoca en habilitats de conducció en un entorn controlat, fora del trànsit real, mentre que la segona implica la conducció en condicions reals de trànsit. La finalització amb èxit del curs en una autoescola o associació homologada comporta l’emissió d’un document acreditatiu, que el conductor ha de portar i presentar quan sigui necessari.

Preus i expectatives financeres

A França, el cost d’aquest curs oscil·la entre 229 i 299 euros. Encara que els detalls específics del curs a Espanya encara estan per anunciar-se, s’espera que els preus siguin comparables.

Nueva normativa motos 125

Mesures addicionals per a 2024

A més, la Direcció General de Trànsit ha establert l’ús obligatori de guants i cascos integrals o modulars homologats en carretera. Aquestes mesures addicionals reforcen el compromís de la DGT amb la seguretat viària i el benestar general dels usuaris de les carreteres.

 

La implementació d’aquestes mesures reflecteix una consciència creixent sobre la importància de la seguretat viària. En adoptar un enfocament proactiu i educatiu, Espanya es mou cap a la creació de carreteres més segures per a tots, demostrant que la seguretat viària no sols és una responsabilitat, sinó també un compromís amb la comunitat.