Amb carnet de cotxe es pot conduir moto 125?

Les motos de 125 cc són més ràpides que els cotxes a l’hora de moure’ns per ciutat, a més, permeten evitar aglomeracions al transport públic. És una bona alternativa de mobilitat per ciutat, i a més, està permès conduir-les únicament amb carnet B.

En definitiva, els conductors que ja posseeixen tres anys o més amb el carnet de cotxe, tenen la possibilitat de portar també motos de 125 cc.

Des de Racc Start t’expliquem quins tipus de motos pots conduir i els seus requisits:

Des de fa ja uns anys, el nou reglament ja permet als conductors conduir motos amb el carnet de cotxe, i així disposar d’un sistema alternatiu de transport. Això va ser una notícia que molts conductors que van rebre amb els braços oberts, ja que és una manera d’evitar tenir un examen específic per a les motos d’aquesta cilindrada.

Quins requisits necessito per a conduir una moto de 125 cc amb el carnet de cotxe?

carnet de coche y conducir moto

 

El Reglament General de Conductors explica quins són els requisits per a aquells que tenen el permís de conduir de més de tres anys i volen conduir una moto:

  • Les persones que tinguin el permís B en vigor i més de tres anys podran conduir motos de la classe A1. Article 5.7.
  • Els conductors de cotxe poden portar com a màxim una cilindrada de 125 cc.
  • La potència màxima és de 11kW, que són 14,96 CV.

 

Tipus de motos que es poden conduir amb carnet B

A continuació, us mostrem els tipus de moto que es poden conduir amb el permís B:

Scooter i tricicles de 125 cc

Segons dades de l’Associació Nacional d’Empreses del Sector de les Dues Rodes (ANESDOR), entre les motos més venudes de l’any destaquen sempre els escúters de 125 cc. El motiu no és un altre que són vehicles molt lleugers, fàcils de conduir, sense marxes i que no tenen un gran consum. No ens hem d’oblidar dels escúters de tres rodes de 125 cc.

Motos de 125 cc

Les motos de 125 cc també són molt bona opció. En aquest tipus de motos l’oferta és més àmplia: esportiva, naked, Trail, custom… qualsevol moto de marxes val sempre que compleixi amb els requisits que esmentem abans.

Tricicles homologats de més de 125 cc

Una altra opció interessant és que, si volem motos amb més cilindrada de 125 cc i més potents, existeix l’opció de comprar els tricicles homologats (categoria L5e) com a vehicles de tres rodes i que també estan permesos conduir-los amb el carnet i de cotxe.

En aquest cas específic, hauran de tenir un pedal de fre que actuï sobre l’eix davanter i darrere, els intermitents hauran de sortir de la carrosseria, i a més, hauran de tenir fre d’estacionament. Quant a l’amplària del tren davanter haurà de ser de 460 mm mínim.

Si volem una moto urbana, amb un eix pivotant amb dues rodes davant es condueixen més fàcilment i de forma més segura si no tens experiència. Són les més àgils si et mous sovint enmig del trànsit i resulten més pesades de moure, però tenen un extra de seguretat respecte als escúters de dues rodes, sobretot en la frenada.

 

Quadricils homologats de més de 125 cc

L’última opció són els quadricils de motor que són homologats per a portar-los també amb permís B.

 

Multes per conduir una moto sense carnet

Tipos de motos que se pueden conducir con carnet B

 

Com ja sabem, conduir un vehicle sense el preceptiu permís, tant si està suspès per ordre judicial o administrativa, per la pèrdua dels punts o perquè simplement mai s’hagi comptat amb la llicència corresponent, pot implicar sancions per via administrativa i fins i tot penal.

Per sancions de via administrativa, la multa pot ascendir a 500 euros i l’eliminació de quatre punts de carnet. És una vulneració considerada molt greu.

Quan és el cas d’una sanció per via administrativa o judicial, suposarà la pèrdua de quatre punts, els quals es restaran en recuperar de nou la llicència. Si al cap d’un any de sanció s’obtenen de nou els 12 punts, res més recuperar-los es quedaran en vuit.

D’altra banda, les sancions per via penal, podran implicar penes de tres a sis mesos de presó, una sanció econòmica durant un i dos anys, o haver de fer treballs per a la comunitat amb durades que oscil·len entre 31 i 90 dies. Quan l’infractor no compta amb antecedents penals, el més normal és prestar serveis a la comunitat amb una durada d’entre 31 i 90 dies.

Si l’infractor no té antecedents, el més normal són les prestacions a serveis a la comunitat.

Racc Start t’oferim tota la informació necessària per a treure’t el teu carnet de cotxe i moto. No dubtis a posar-te en contacte amb nosaltres si tens qualsevol qüestió o comentari.

 

Potser t’interessa: Descobreix tots els avantatges de tenir el permís de conduir

No et perdis: La guia sobre els permisos de cotxe y moto