Via interurbana, què és i quins tipus existeixen
Moltes persones es pregunten què és una via interurbana. Normal si tenim en compte que és un dels conceptes que hem de conèixer amb detall per a poder obtenir el permís de circulació. Encara que també els conductors més veterans ens oblidem a vegades d’algunes coses que és interessant recordar com què és una via interurbana, quins tipus existeixen i com se circula en elles.
Què és una via interurbana?
“Via pública situada fora de poblat, estant delimitat aquest pels senyals d’entrada i sortida de poblat.”
Així es defineix de manera senzilla en el Diccionari Panhispànic de l’Espanyol Jurídic el que és una via interurbana.
Dit d’una altra manera, es tracta de carreteres pavimentades que uneixen les ciutats o punts importants dins de la pròpia ciutat. A vegades les podem conèixer com a ‘carreteres, a seques. Quan les vies públiques de connexió principals de les ciutats són autopista, són aquestes alternatives que prenem per a no arribar tard quan sabem que en un tram de les mateixes hi ha caravana.
Característiques generals de les vies urbanes
Una definició no sempre és suficient. Millor si comptem amb exemples o informació una mica més detallada. Aquí va!
- Estan pensades per a trajectes llargs.
- Normalment no disposen d’enllumenat públic, encara que estiguin asfaltades.
- Només estan dissenyades per a vehicles automòbils.
- No tenen interseccions.
- Poden tenir peatges i controls.
Això sí, hi ha diversos tipus en funció de les característiques que determinaran com circular i el que podem trobar en elles.
Quins tipus existeixen en funció del que és una via interurbana
Podem distingir dos tipus de classificació de vies interurbanes en funció de les característiques que posseeixi i la funció que compleixin.
Tipus de vies interurbanes segons la seva funció de connexió
Això és molt fàcil d’aprendre:
- Veïnals. Connecten les cases dels particulars dins d’un barri o veïnat.
- Locals. El que uneixen són petites localitats o pobles.
- Regionals. Són les crides secundàries i comuniquen els punts d’activitat dins d’una regió.
- Nacionals. Connecten les províncies de tot el país.
Tipus de vies interurbanes segons les seves característiques
Això tampoc és tan difícil d’aprendre, ja veuràs:
- Autopistes: Específicament dissenyades per als cotxes, compten amb punts d’accés per al pas dels vehicles. No hi ha creus en elles, per la qual cosa la circulació es pot donar a major velocitat.
- Autovies: Permeten el pas als vianants, estan senyalitzades i la circulació s’ha de donar a velocitat moderada.
- Vies Ràpides: Només posseeixen una calçada per a cada sentit, no travessa amb cap via i si que té límits d’accés. (Són aquestes alternatives de les quals parlàvem.)
- Carreteres convencionals: Es podria dir que és un mixt perquè, si bé compten amb encreuaments, interseccions i accessos de manera directa, compten també amb zones on podem anar més ràpid.
Aquí l’esquema bàsic dels tipus existents, més enllà del que és una via interurbana. Ja sabem com diferenciar-les, que hi ha pocs tipus i són molt fàcils d’aprendre. Però, a quina velocitat cal circular en elles? T’ho expliquem.
La velocitat en les vies interurbanes, quines són les noves normes?
El dimarts 11 de maig d’aquest 2021 va entrar en vigor la norma que limita la velocitat a 30 quilòmetres per hora en vies urbanes, que es va estimar que afectaria a entre un 60 o fins i tot 70% dels carrers.
Va canviar també aquest mateix dimarts la velocitat en els propis nuclis urbans que és de 20 km/h per a les carreteres que disposin d’una única calçada i de 50 km/h en aquelles de dues o més carrils per a cada sentit.
Velocitat en vies interurbanes
Ara, els límits de velocitat en les vies interurbanes. El límit de velocitat màxim en autopista o autovia i vies ràpides és de 120 Km/h per a turismes, motocicletes, autocaravanes de menys de 3,500 Kg de MMA i pickups. En el cas de les carreteres convencionals, la velocitat màxima és de 90 quilòmetres per hora.
Doncs per a aquells que encara no tinguin el carnet de cotxe, no hi ha que preocupar-se amb RACC Start.